Sinds wanneer is de moorkop cultureel erfgoed ?

moorkop

Je wist het he, je kon erop zitten wachten: moorkop oorlog.

Ik snap het wel hoor, het duurt nog heel lang voor mensen zich weer kwaad kunnen maken over zwarte piet en roetveeg piet, dus dan is zo’n moorkop oorlog een fijn tussendoortje.

wat ik niet snap

Wat ik niet snap, is dat steeds meer mensen zich steeds gekker laten maken. En met rode konen te hoop lopen tegen vermeend onrecht. Waarom zou je je kwaad maken dat we een moorkop een andere naam geven? Echt werkelijk waar: heb je niks beters te doen???

De scholing in ons land is toch meer dan goed te noemen, al staan we niet meer helemaal boven aan de lijst. Mensen zouden toch gewoon hun gezond boerenverstand kunnen gebruiken en weten dat taal en inzicht in hoe de wereld in elkaar zit, aan verandering onder hevig is. We schelden bijvoorbeeld betoogde ik laatst ook niet meer met het woord oliebol.

Ons inzicht in de wereld verandert

Hoeveel mensen weten nog dat Moor gewoon een ander woord voor neger is?
Kennelijk niet veel. Want anders zouden ze toch niet zo te hoop lopen. Dat je een gebakje niet negerkop noemt, daar zal toch zeker de meest verstokte  “zwartepietmoetblijven’ activist het mee eens zijn.

Van Dale en de moorkop

Wij citeren maar even van Dale Moor (de; m,v; Moren) (historisch)
1Noord-Afrikaan met donkere huidskleur
2 moslim in het middeleeuwse Spanje
Met andere woorden: het woord moorkop is wel degelijk racistisch. En wanneer mensen met een donkere huidskleur dat een vervelende naam voor een gebakje vinden, dan mogen ze dat best. Mochten er Joodse mensen zijn die aangeven dat ze niet langer in de koek willen, gelijk hebben ze. En waarom praten wij hier over een negerzoen, terwijl deze onsmakelijke dingen in de landen om ons heen al sinds jaar en dag chocoladezoenen heten? Vroeger mocht dat misschien allemaal, nu weten we wel beter. Dat is een.

Taal verandert voortdurend

Twee is dat we voortdurend woorden uit ons collectieve geheugen gooien ( zoals moor en kwispedoor, vlegel en wichtje) en tegelijkertijd ( o magie van de taal ) weer nieuwe maken. Zoals sjoemelsoftware, boomer , vliegschaamte en ……roomkop.

Ik vind het een briljant woord, laten we het omarmen! En als je ze lust,- deze soezen met teveel slagroom en chocoladeglazuur… eet ze dan veel en met smaak!

like Like
LoveLike
2
11 antwoorden
 1. Sherry
  Sherry zegt:

  Goed dat je hierover schrijft. Het blijft een beetje lastig. Er zijn mensen die gewoon gediscrimineerd worden en daar niets over durfden te zeggen vroeger en dan komen ze nu naar buiten vanwege onze gelukkig democratische vrijheid hier. Ik vind wel dat als iets racistisch is zijn naam moet wijzigen.

  Beantwoorden
 2. Manon
  Manon zegt:

  Ik snap het allemaal wel. Maar waarom met zo’n hoop bombarie eromheen. En voor mensen die het al 40+ jaar zo noemen, snap ik dat ze een kont tegen de krib gooien.

  Beantwoorden
 3. Amina
  Amina zegt:

  Ik heb vroeger gewoon zoveel aangenomen dat eigenlijk toen al niet meer kon. Dan heb ik het over de jaren ’90. Onder andere de ‘moorkop’. We wisten hoe het genoemd werd maar dachten er verder niet over na. Ben blij dat dingen aan het veranderen zijn.

  Beantwoorden
 4. Caroline
  Caroline zegt:

  Gelukkig dat dingen veranderen, je wil toch niet altijd in het stenen tijdperk blijven hangen? De samenleving ontwikkelt, zo ook taal. Dat heeft met voortschrijdend inzicht te maken. Ik hou van vooruitgang en verandering!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)