linkse media

Bestaat er zo iets als linkse media?

Media, of ze nou sociaal of asociaal zijn, traditioneel of modern, ze voorzien ons van nieuws!

Je kan het nieuws tot je nemen via de krant, televisie, social media of welk medium dan ook. Aangezien de meeste mensen de tijd niet hebben om alles zelf mee te maken, is dat best een handig concept. Zo blijf je een beetje op de hoogte wat er zich in de wereld afspeelt.

Kun je die media eigenlijk allemaal wel vertrouwen? Vast niet allemaal, maar de meeste journalisten doen hun uiterste best een zo betrouwbaar mogelijk verhaal te schrijven, al zal dat heus weleens niet helemaal lukken. Journalisten geven doorgaans wel een eigen kleur aan hun verhaal. Ieder zijn of haar eigen invalshoek. Is dat erg? Volgens mij niet.

kan je linkse media vertrouwen

Ik lees regelmatig, meestal op de social media dat je de linkse media niet kunt vertrouwen en dat het niet uitmaakt waar je je nieuws vandaan haalt, want de traditionele media zijn allemaal links. Ik geloof niet dat het als compliment bedoeld is en ik geloof ook niet dat het klopt. Als ik aan kranten denk heb ik een duidelijke scheiding in rechtse en linkse kranten. Aan de ene kant de Telegraaf en het AD en op regionaal niveau de Gelderlander en het Reformatorisch dagblad, duidelijke nieuwsbronnen met een rechtse (conservatieve) insteek en aan de andere kant de Volkskrant en het NRC, nieuwsbronnen van een meer linkse (progressieve) snit.

Op TV is het niet anders. Het Nederlandse omroepbestel is nog altijd verzuild. Aan de rechtse kant Veronica en de Tros (verrassend genoeg allebei voormalige piraten) en op links de VPRO en EO (verrassend genoeg allebei van christelijke origine) en daar zit dan nog van alles tussen.

Ze bestaan helemaal niet

Kortom ik begrijp die aversie tegen de linkse media niet, want volgens mij bestaan die linkse media helemaal niet. Als je door de gekleurde bril heen kunt kijken leveren de traditionele media nieuws dat je in grote lijnen kunt vertrouwen. Van de Telegraaf tot het NRC en van Veronica tot de VPRO het nieuws dat ze brengen mag dan gekleurd zijn, maar de waarheid wordt geen geweld aan gedaan.

Om met mijn vader te spreken: de Waarheid is een communistische krant!

lees ook : moet je reageren?

like Like
8 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Sinds sociale media en internet moet je gewoon goed kijken naar of iets waar is. Alles word veel sneller overgenomen of gedeeld zonder dat de bronnen gecheckt worden. Dit gebeurde vroeger wel goed. Maar of dat met links of rechts te maken heeft dat denk ik persoonlijk niet.

  Beantwoorden
 2. VerKlaproos
  VerKlaproos zegt:

  Ik merk dat ik het nieuws steeds meer mijd. En mijn tv programma’s selectief uitkies. Het wordt er allemaal niet gezelliger op.

  Beantwoorden
 3. rachel
  rachel zegt:

  ik geloof helemaal geen moer meer wat er in de media gegild word ;) heb nou al een paar keer dingen mee gemaakt van dicht bij en dat werd totaal verdraaid in de media dus van mij krijgen ze een dikke vinger ;)

  Beantwoorden
 4. Lodi
  Lodi zegt:

  Ik heb het idee, dat het ook vooral je eigen gezonde verstand gebruiken is momenteel. Door de vele media bronnen komt er steeds meer onzin online. Ik lees maar denk bij veel ook wel even extra na of dit nu klopt en de waarheid is.

  Beantwoorden
 5. Kristof
  Kristof zegt:

  Links, rechts of in het midden… Ik heb de gewoonte van ’s morgens vlug een paar verschillende kranten te bekijken en wat mij vooral opvalt is dat het overal veel bagger is. Artikels die niet kloppen en vooral veel sensatie.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)