Moeilijke woorden…..

moeilijke woorden

Vandaag wil ik het eens even over moeilijke woorden hebben.

Nee liever lezer, wees niet bevreesd. Ik ga het niet hebben over Popocatépetl , een woord dat ik zelf niet eens kan uitspreken en wat ik heb moeten opzoeken om te controleren of ik het goed schreef.
Geen moeilijke woorden dus in de zin van: hoe schrijf-ie-dat en hoe spreek-ie-da-uit?

Moeilijke woorden, moeilijke begrippen

Denk ook niet dat ik het heb over moeilijke woorden die voor moeilijke begrippen staan. Kwantummechanica bijvoorbeeld. Daar zou ik geen zinnig woord over kunnen zeggen. Datzelfde heb ik met logisch positivisme en historische dialectiek. Op zich nog niet eens zulke lastige woorden, maar de inhoud he

Makkelijk kan ook moeilijk zijn

Het zijn heus niet de lange woorden, of de ingewikkelde termen die gewoon TE moeilijk kunnen zijn.
Integendeel, moeilijk woorden kan een mens makkelijk vermijden, er zijn genoeg alternatieven. Moeilijke begrippen zijn ook eenvoudig te omzeilen, gewoon niet omgaan met hooggeschoolde filosofen en wiskunstenaren.
Het zijn juist die kleine alledaagse woorden.

In een eerder blog had ik het al over de moeilijkheidsgraad van sorry zeggen. Mag ik jullie vandaag eens wijzen op de problemen rond dankjewel?

Dank je wel, behoort toch niet tot de moeilijke woorden? Ik zie je fronsen… Ik zal je helpen. Dank je wel is ogenschijnlijk makkelijk genoeg. Iemand doet iets voor me en ik zeg: dank je wel. Met andere woorden, Jij hebt iets voor mij gedaan en ik dank je voor je inzet.

De laatste tijd zie ik met regelmaat mensen voor wie ik iets doe reageren met: FIJN!  Daar ben ik blij mee! Goed gedaan! Nou ja, zal je zeggen, dat is toch ook je bedoeling? Je deed dat toch om de ander een plezier te doen? Fijn dat-ie het fijn vond. Toch?

Maar… omdat de ander uitsluitend de nadruk op zichzelf legt, verdwijnt mijn inzet, verdwijnt mijn intentie… Verdwijn ik. Ik hoef niet bedankt te worden… de beloning dat de ander blij met mij is, moet voldoende zijn.
Dat was beslist waar, in de tijd dat ik nog een klein lief meisje was, dankbaar voor elke goedkeuring en iedere aai over de bol.

Nu ben ik een grumpy bitch, nu denk ik: he jij daar: dank je wel, alsjeblieft! Ik ga me voor jou toch niet meer uitsloven, als woorden als: dank je wel, al te moeilijk voor je zijn!

Lees ook eens: 7 manieren om minder populair te worden

like Like
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)