Meer licht in huis: zo doe je dat

licht

Het is inmiddels alweer 3 maanden geleden dat het de langste dag van het jaar was. De dagen worden alweer korter en dat merk je direct aan de hoeveelheid daglicht in huis. De lamp moet eerder aan, of toch niet? We geven je graag een aantal tips om meer licht in huis te creëren. Ook wanneer je in huis enkele hoekjes hebt waar het altijd wat donkerder is, komen onderstaande tips goed van pas!

Voorkom belemmeringen: laat licht binnen.

Het lijkt een open deur, maar je moet het wel mogelijk maken voor licht om voldoende binnen te kunnen komen. Wanneer je gordijnen bijvoorbeeld niet helemaal open kunnen, er een groot kunstwerk op de vensterbank staat of een grote struik voor het raam die alle lichtinval belemmert, is het een koud kunstje om dat even aan te passen. Zet een grote kast bijvoorbeeld liever tegenover dan naast het raam. Een overvol huis lijkt bovendien kleiner. Snoeien, snoeien en opruimen dus!

Lichte kleuren

Lichte kleuren in huis zorgen voor een lichte uitstraling. Probeer daarom altijd de balans tussen lichte en donkere meubels, accessoires en muurkleuren goed te houden. Heb je bijvoorbeeld een grote donkere kast? Combineer die dan met een lichte kleur op de muur. Lichte kozijnen rondom de ramen weerkaatsen het licht dat binnenkomt, waardoor dat feller lijkt. Donkere kleuren daarentegen absorberen het licht juist. Ook zou je spiegels kunnen plaatsen om extra licht te weerkaatsen en de ruimte groter te laten lijken.

Meer glas

Een iets rigoureuzere aanpassing, maar wel direct een efficiënte, is het plaatsen van een extra raam. Een donkere zolder wordt met een mooie dakkapel bijvoorbeeld direct veel ruimer en lichter. Het maakt vaak zelfs het verschil tussen een zolderkamer die eigenlijk niet gebruikt wordt en een zolderkamer die als extra slaapkamer, werkruimte of speelkamer dienst kan doen. Hetzelfde geldt voor een schuifpui. Door beneden een schuifpui te laten plaatsen, zorg je voor veel extra lichtinval en laat je de tuin als het ware één worden met de woonkamer. ’s Zomers zet je de schuifpui open en geniet je heerlijk van het zonnetje. En een donker hoekje kun je met een glazen deur in plaats van een massieve deur veranderen in een plekje waar het heerlijk toeven is.

de avonden

’s Avonds is er uiteraard weinig natuurlijk daglicht. Voor de avonden is het daarom belangrijk om een goed lichtplan te maken. Met lampen op de juiste plekken heb je ook ’s avonds een fijn, licht huis. Kies naast praktische verlichting uiteraard ook voor sfeerverlichting op de juiste plekken, om een knus en gezellig huis te creëren!

lees ook eens: even er tussen uit
of Leven als ZZP-er

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)