ZZP’er, zo vrij als een vogeltje in de lucht?

keuzes maken

Als ZZP-er moet je nu eenmaal keuzes maken

Het is al meer dan 25 jaar geleden dat mijn man besloot zich als zelfstandig architect te vestigen. ZZP’er dus, al bestond dat woord eigenlijk alleen maar voor de belasting: Zelfstandige Zonder Personeel. In de gewone spreektaal was het een eenmansbedrijf of een eenpitter.

Toen ik – vele jaren later – hem volgde en ook zzp-er werd, noemde ik mezelf ook bij voorkeur eenvrouwsbedrijf.

Het leven als ZZP’er


Ik hou van het leven als ZZP’er. Het is een fantastisch voorrecht dat ik zelf kan bepalen hoe ik mijn tijd kan indelen en dat ik alleen last heb van mijn eigen fouten en niet van anderen.

Maar elk voordeel heeft een keerzijde: als ZZP’er ben je overal zelf verantwoordelijk voor. Dus ook je pensioen en ook je aansprakelijkheidsverzekering en ook je arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Soms moet je als ZZP-er  keuzes maken. Laat ik het bureau van manlief als voorbeeld nemen. Wanneer je in de bouw aansprakelijk gesteld wordt voor een fout, kan dat in de tonnen lopen.

Ook al betaal je je blauw (en dat deden we), het is een risico dat je niet kan en mag lopen. 

Manlief was destijds een superfitte dertiger, de arbeidsongeschiktheidsverzekering, lieten we maar zitten….die was ook zo duur…Tja…als ZZP’er moet je keuzes maken…Achteraf gezien hebben we geluk gehad.

Keuzes maken


Niets in het leven is onveranderlijk, nu maken we andere keuzes. Er is ook in de afgelopen decennia veel veranderd voor ZZP-ers. Neem de arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp, die is veel minder rigide dan in de tijd dat manlief startte en je maar 1 smaak had…

Voor alles in je eigen bedrijf zelf verantwoordelijk zijn, het is zoals ik al zei het allerleukste van zelfstandig onderneemster zijn. Heb ik vandaag een goed idee, dan is dat morgen uitgevoerd. Blijkt het niet zo’n goed idee als ik dacht? Dan hou ik er overmorgen weer mee op. Schijnt de zon? Dan ga ik wandelen en werk ik ’s avonds laat verder.

Maar ik ben ook verantwoordelijk voor een verantwoorde bedrijfsvoering. En daarom gaan manlief en ik een keer per jaar zitten en lopen aandachtig onze verzekeringen door.

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)