Loonslaaf of mazzelkont?? geschreven door Ingrid Verbakel

loonslaaf

Loonslaaf of mazzelkont? wat ben ik nu?

Tijdens een etentje ter gelegenheid van een communicatiecollega die haar 25-jarig werkjubileum vierde, praatten we onvermijdelijk over ‘het werk’. In een ontspannen setting passeerden allerlei veranderingen van 1991 tot nu, de revue.

Van het afscheid van de typemachine en de introductie van Wordperfect. Tot dossiers op de website bijhouden, intranet, Yammer en snel reageren op social media, van hiërarchie en opdrachtmemo’s naar ogenschijnlijke vrijheid en prestatieafspraken. Ooit hadden een werklocatie met tig kamertjes nu een gebouw met weinig muren en veel glas. Van alleen ‘incidenteel’ thuis mogen werken naar een ongeschreven verplichting dat je ook thuis werkt, want “anders wordt het te druk op de werkplek”.

Job hoppen

Het lijkt alsof lang werken voor dezelfde werkgever in aanzien is gestegen. Meer dan tien jaar geleden was je toch een beetje een ‘loser’ als je lang bleef ‘zitten’. Job hoppen stond goed op je CV. De arbeidsmarkt is alleen in de loop der tijd verworden tot een jungle waarin je de juiste contacten moet hebben om een kans te maken op een baan. Nog los van de mismatch in datgene wat mensen aanbieden en wat werkgevers nodig hebben.

Op allerlei fronten merken mensen dat het leven onzeker is. Velen zijn in spanning of ze hun werk kunnen behouden, of hun gezondheid wel goed blijft, of ze zich wel kunnen veroorloven in hun (koop)huis te blijven wonen, of ze hun huis wel verkocht krijgen, of ze wel kunnen rondkomen van hun geld. Als je net als ik in bezit bent van een baan, ook al is het een parttime baan, durf je niet te klagen. Het komt ondankbaar over. En het is vervelend, dus doe ik dat niet.

Persoonlijke ontwikkeling

Je hoeft geen trendwatcher te zijn om te zien dat steeds meer mensen meerdere soorten werk doen, hetzij uit financiële noodzaak, hetzij uit vrije wil. Ook ik werk als zelfstandige naast mijn baan in loondienst, met een wisselend financieel plaatje als uitkomst, want dat is de consequentie.

Het kwam mijn persoonlijke ontwikkeling wel ten goede, want ik heb in die zes jaar veel geleerd. Door dingen te proberen en te doen die ik nog nooit had gedaan. En door het volgen van cursussen. Ik heb in loondienst vooral geleerd me aan te passen en me loyaal en flexibel op te stellen. Als zelfstandige heb ik geleerd lef te tonen. Ideeën te ontwikkelen en uit te voeren én te gaan staan voor wat ik doe. Op zich allemaal goede eigenschappen, mits ik ze toepas in de juiste situatie.

Loonslaaf of mazzelkont?
Ben ik nu een loonslaaf of een mazzelkont? Het is mooi dat ik het van twee kanten kan bekijken: als ambtenaar en als zelfstandig professional. Meer een mazzelkont denk ik toch. Een stuk zeker inkomen hebben elke maand, leeft voor mij lekkerder, zeker met thuis nog twee rondlopende kinderen.

Een zoon en een dochter die -als het lukt om te slagen voor het VWO- allebei binnen twee jaar willen studeren. Mijn creativiteit, initiatief en lef, worden meer geprikkeld in het ondernemerschap. Daar staat tegenover dat ik blij ben met de collega’s aan dat tafeltje. Daar in het restaurant “Hemel op aarde” in Rotterdam, afgelopen dinsdagavond. Google het maar eens als je nieuwsgierig bent. Het is verrassend en het eten is lekker!


www.ingridinterviewt.nl

lees ook: Vakantie ontmoetingen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)