Laten we eens nadenken over een standbeeld

standbeeld

Er is de laatste maanden veel te doen over standbeelden van helden die bij nader inzien geen helden blijken te zijn.
Met regelmaat worden oudbakken kerels met een veel te grote hoed op hun hoofd van een stenen paard getrokken. Het doet er in deze discussie natuurlijk niks toe, maar valt het jou ook zo op dat die paarden op zo´n ongelooflijk onnatuurlijke manier zijn weergegeven? Op drie benen met een been in de lucht. Zoals ik al zei: dat doet er verder niet toe. Alhoewel het misschien wel iets zegt over het gekunstelde van de situatie.

Want het is natuurlijk een tikkie gekunsteld, om niet te zeggen onnet, of onaf om onder een beeld de helft van de waarheid te beitelen. Er staan teksten als : directeur-generaal en gouverneur-generaal van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). En dat is waar, maar het is maar voor de helft waar. Ik heb heel lang gedacht dat al die Oost-Indie-vaarders helden waren die Nederland niets dan goed brachten. Pas veel later kwam ik, omdat ik veel lees, er achter dat ze niet terug schrokken voor stevige moordpartijen, om Nederland al dat goeds te brengen.
Het ware handig geweest als dat er even bij had gestaan op die tekst onder zo’n man met de te grote hoed en/of raar paard.

het standbeeld van de sokkel

Nu het tij niet meer te keren is en dit soort beelden gewoon van hun sokkel worden gekieperd, ontstaat er wellicht ruimte voor andersoortige beelden. Beelden van helden van alledag. Beelden van mensen aan wie we veel te danken hebben. Die voor alledaags gemak en comfort gezorgd hebben. Wat te denken voor van een standbeeld voor de onbekende uitvinder van de lakroller??

Of een standbeeld voor de goede geest, die het dekbed in Nederland mogelijk heeft gemaakt? Je lacht nu misschien, maar ik ben nog van de tijd dat een dekbed een genoegen was tijdens een vakantie in Oostenrijk!

leve de……

Zo zijn er tal van mensen de heel nuttige en praktische zaken mogelijk hebben gemaakt, maar die geen enkele waardering krijgen! Laten we ze eren met standbeelden. Leve de grote onbekenden !

lees ook: Media

like Like
Like
2
9 antwoorden
 1. Joyce - SomedayTodayNL
  Joyce - SomedayTodayNL zegt:

  Ik vind dit heel dubbel. Aan de ene kant hoort bij de geschiedenis, zeker. Maar een standbeeld staat nu ook eenmaal in de huidige maatschappij, waarin het niet meer past.. Lastig!

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik vind het echt een verkeerde gang van zaken dat die standbeelden worden weggehaald, het hoort bij onze geschiedenis en kun je niet vergelijken met de huidige maatschappij of tijdsbesef.

  Beantwoorden
 3. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Ik vind het heel erg raar dat er beelden worden omgekieperd. Of ze nu slecht of goed waren het is onze geschiedenis, die kun je niet uitwissen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)