Zeg geen sorry, maar dank je wel

sorry zeggen

Via BoredPanda, kwam ik deze illustratie tegen. Hij is van Yao Xiao een Chinese vrouw die in New York is geboren. Ze is echt een heel goede omdenkster, over haar idee: stop met sorry zeggen. heb ik lang nagedacht. En ik zie er wel wat in. In plaats van te roepen: sorry, sorry sorry, maak je de ander een compliment over haar gedrag.

Dus niet sorry, “dat ik zo laat ben”, maar dank je wel dat je op me hebt gewacht. En je zegt nooit meer in je leven: sorry, dat ik zo zeur, “maar dank je wel dat je naar me luistert”.
Je hoeft ook niet meer te roepen: sorry! Dat ben ik vergeten, je zegt gewoon: dank je wel dat je me daar aan herinnert. Of “sorry, het eten is volkomen mislukt”, maar “dank je wel dat je ook diepvriespizza lust” Kortom: sorry zeggen is helemaal niet nodig: het kan gewoon leuker!

Ik zie er wel wat in. Dat kan natuurlijk komen omdat ik jarenlang met pubers heb gewerkt. Je wil niet weten hoezeer dat woord pubers in de mond ligt. Ze roepen bij alles sorry !!!! en ze menen er geen hout van. Ze willen gewoon verder kunnen met datgene waar ze mee bezig zijn.

Ooit had ik een dame in de klas, die bijvoorkeur omgekeerd in haar bankje zat, om met haar achterbuurvrouw van gedachten te wisselen. Dat was duidelijk een stuk boeiender dan mijn cultuur-historische beschouwingen. Dat neem ik een puber niet kwalijk. Maar ze deed het nog al luid…dat vond ik minder.
Iedere keer, als ik haar naam noemde, draaide ze zich om en riep SORRY. Om 2 tellen later weer om te draaien en de converstatie voort te zetten….
Ik bedoel maar.

Sorry zeggers

Politici zijn nooit volwassen geworden pubers: ze roepen eerst heel lang: ik deed niks verkeerd! En als ze er dan niet onderuit kunnen dat ze toch fout zaten, roepen ze SORRY, en gaan over tot de orde van de dag.
En daarmee is sorry een uitgewoond woord geworden, een “vluggertje” een “goedmakertje”, alleen zo jammer dat je er niks goed mee maakt. De ander gelooft je allang niet meer.

En dat is jammer. Ik vind het persoonlijk totaal niet erg als iemand een fout maakt, of terug komt op een standpunt. Het geeft alleen maar aan dat we allemaal maar menselijk zijn. Fouten maken, inzichten verwerven…

Daarom ben ik voorstander van een welgemeend compliment als de ander plezierig met mijn fouten omgaat.
En mijn sorry’s bewaar ik. Om welgemeend in te zetten. Als het echt nodig is.Want dat is het soms.

bron afbeelding http://www.boredpanda.com/stop-saying-sorry-say-thank-you-comic-yao-xiao/

Lees ook: wat betekent trots voor jou

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)