Wie heeft de nagelvijl bedacht ?

nagelvijl

Er zijn soms van die kleinigheden, die mij kunnen bespringen en die me dan niet meer los laten.
Zo zat ik gisteren relaxed mijn nagels te vijlen en ineens dacht ik : “wie heeft de nagelvijl uitgevonden?? Die verdient een standbeeld: eerlijk waar”

Waar komt die nagelvijl vandaan ??

En je weet hoe het gaat : zo’n gedachte laat een mens dan niet meer los. Mij niet tenminste… Dus…Google is mijn beste vriend, duik ik het wereldwijde web in. Op zoek naar een antwoord.
Wikipedia laat het lafhartig afweten met  “Een nagelvijl is een puntige vijl vervaardigd uit metaal, karton, glas of hout, die is bedoeld om de nagels te onderhouden. Vuil dat zich onder de nagels bevindt kan met behulp van een nagelvijl worden verwijderd. Ook kunnen de nagelranden ermee glad en in model worden geschuurd “

Yeah…right…dat wisten we nog niet. Het doet me denken aan het favoriete  Wikipedia citaat van  mijn zoon : “een aardappelstamper wordt gebruikt voor het stampen van aardappelen”

Maar goed, waar komt het gebruik vandaan om je nagels te vijlen? En wat gebruikte men voor die tijd?? Dames bestaan al sinds halverwege de Middeleeuwen en dames hebben nette handen. Dit onderscheid hen van de werkende klassen…Toch? Net als hun lelieblanke huidje.

Natuurlijk was de vijl al in de Middeleeuwen bekend: maar dan wel in de bouw. Zou een dergelijk voor die tijd duur en ingewikkeld gereedschap, ook gebruikt worden voor vrouwennagels??
Ik waag het toch te betwijfelen…Hoewel…misschien wel voor de Kim Kardasians onder de Middeleeuwse vrouwen…
Maar nee, ik ga mijn eigen theorie onderuit halen. Ik heb nog nooit uit een opgraving een vijl gezien…

nagelvijl

Marie Antoinette

Nu wil ik het toch echt weten, dieper Google in dus. De eerste keer dat er iets gesignaleerd wordt wat op een nagelvijl lijkt, is rond 1780 : niemand minder dan Marie Antoinette, de ijdeltuit, heeft /krijgt /bedenkt een stukje puinsteen in de vorm van een pen, om hagelwitte nageltjes mee te produceren. Natuurlijk wordt zij onmiddellijk nageaapt…haar prachtige nageltjes worden een hit op het Hof van Versailles.

Maar wie nu toch de uitvinder van de echte nagelvijl is?? Hij/zij zal het voorlopig zonder standbeeld moeten doen…

 

lees ook Monokinie

like Like
9 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:   
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:   
:-(     
:unsure:  
;-)