Het is een grote familie

grote familie

“Het is een grote familie, een heel grote familie”, zei de ene man tegen de ander als ze het café uitstappen.
Ik zit op een bankje voor dat café, onder de luifel te wachten tot de regen ophoudt.

een hele grote familie…

Bij deze prachtige zin, spits ik de oren. Een hele grote familie. Het roept direct beelden op uit de film Antonia, waar allerhande familie, vrienden en vreemden gezellig in de boomgaard om de tafel zitten.  Of My big fat Greek wedding, veel familie, veel eten, veel gedoe en het loopt goed af…

Kennelijk heeft deze heer verstand van enorme families en daar wil ik meer van weten. De andere heer geeft geen sjoege. Wellicht dat heer 1 daarom nadrukkelijk herhaalt: “het is een grote familie, God heeft een heel grote familie”

Heer 2 knikt nu instemmend. Ik moet bekennen dat ik dreig af te haken. Ik ben nooit opgegroeid met God, ik heb er gewoon niet zoveel verstand van.

de woorden blijven naklinken

Maar de woorden van heer 1 blijven naklinken en omdat ik het gesprek niet verder kan volgen, moet ik er zelf invulling aangeven.
Het leuke van deze zin is, dat hij twee kanten op kan gaan.

Kant 1: Pas op! Kijkt uit! Het is een heel grote familie, iedereen ziet je! Denk maar niet dat je  ook maar ergens mee weg komt. Er is altijd wel iemand die het ziet. En reken maar dat die het gaat vertellen ook !!

Kant 2: Gezellig en schuif maar lekker aan. Net als in de film Antonia, alleen nu met een vrolijke God aan het hoofd van de tafel. Er is genoeg eten voor iedereen. En iedereen heeft zo z’n zorgen en verdriet, maar nu even niet…..

Zijn het twee kanten?

Op het eerste gezicht lijken het twee zeer verschillende kanten, maar dat zijn ze niet. Het zijn twee verschillende aspecten van een en het zelfde gegeven. In een familie zorg je voor elkaar, dat kan fijn zijn, veilig en vertrouwd. Maar ook beklemmend….Familie, het is niet altijd een picnic, zeggen de Fransen

Iets in mij zegt dat ik heer 1 nu verkeerd begrijp……

lees ook eens: Onvertaalbare woorden
of : Ikea catalogus, maak er een familiespel van

like Like
Thankful
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)