The Florida project. Een film van Sean Bakker

florida project

In de schaduw van Disneyland, bevinden zich lange ketens motels. The Florida project is er een van.

Ze zien er kleurig uit, maar daar is alles dan wel mee gezegd…Het is de thuisbasis van alleenstaande moeders, arme gezinnen op doorreis naar iets beters… Ze zijn een wereld op zichzelf.

In deze wereld maak je kennis met Moonee, een eigenwijs meisje ( ik schat haar een jaar of zes) met een heel grote mond. Of moet ik zeggen: een meisje dat perfect haar moeder kopieert?

We zien haar  met haar vriendjes en vriendinnetjes. The Florida project is voor een groot deel gefilmd vanuit het perspectief van de kinderen. Zij ervaren hun situatie niet als treurig en op de rand van de afgrond. Er is altijd wel wat te beleven: kijken hoe een medebewoonster topless ligt de zonnebaden. En de huisbaas haar niet kan overtuigen dat te laten. Voedsel halen in een van de vele fastfood ketens langs de rand van de weg, waar de moeder van een van hen werkt. De elektriciteitsschakelaar om zetten, zodat het hele motel zonder stroom zit…

Geld….of het gebrek daar aan…het probleem in the Florida project

Min of meer wanhopig en tegen beter weten in, probeert de manager Bobby (een heel mooie rol van Willem Dafoe) het voor iedereen leuk en acceptabel te houden. Motels als deze mogen niet bewoond worden. Maar veel motel-eigenaren doen een oogje dicht, zolang er maar betaalt wordt.

Daar zit voor Halley het probleem: ze is haar baantje als stripdanser kwijt…
Vanaf minuut een weet je dat het  – vooral met Moonee en haar moeder Halley – , slecht af zal lopen.
En toch is de film nergens treurig en – wat nog veel knapper is – nergens belerend.

ik werd de film ingetrokken

Ik werd zo in de film mee getrokken dat ik alle domme zetten van Halley ( en geloof me, dat zijn er nogal wat ) volkomen begrijpelijk vond. Als een film dat met je kan doen, is het een geweldige film!

The Florida project is een onafhankelijke film, en dat verklaart waarom het voor een Amerikaanse film zo weinig ‘gelikt’ is en waarom het klassieke happy-end ontbreekt. Het is vervangen door een prachtig open einde.

bron foto : biosagenda.nl

lees ook : even eruit

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)