Even eruit… lunchen bij EYE in Amsterdam.

EYE

Op pad in Amsterdam en een kunstwerk in uitvoering spotten

Sinds dochterlief in Amsterdam woont, zijn wij daar – vreemd genoeg – wat vaker te vinden.
Vooral op zondag. En waarom dan zal je vragen? Nou – dat is een oude gewoonte. Tot voor een tijdje terug, kon je op zondag gratis parkeren. Helaas deze mooie tijden zijn voorbij..
Maar ik heb wel een tip voor je. Parkeer gratis op een van de stations aan de rnad van de stad en neem de tram het centrum in. Dat scheelt je – als je ene dagje uit wil een flink bedrag. En ach dat ritje met de tram is best gezellig. 

Na de koffie bij dochterlief lopen wij  dan door de Haarlemmerstraat richting Centrum. Dit keer had ik een speciaal plekje in gedachten: ik wilde naar Amsterdam Noord. Naar EYE.

Om daar te komen moet je je met het pontje. Dat pontje is voor niks ( zo weer een gratis tip)
Persoonlijk – en ik weet dat het kinderachtig is – ben ik dol op pontjes. Al dat verkeer dat daar op en af vliegt en dan lekker over het water: ik blijf ervan genieten. Ik zou in staat zijn gewoon een keer extra op en neer te gaan. En dat doe ik soms ook nog. Dan maak ik ook nog een selfie op de pont. Dochterlief en ik noemen dat een pontie.

Even griezelen

Het is een korte oversteek, een paar minuutjes. Voor je bij EYE bent, kom je langs LOOKOUT een behoorlijk hoog gebouw, waar je als attractie boven op het dak kan schommelen. Wij waren het er direct over eens: NIET DOEN…brrrrr, wie waagt zich daaraan? Nou…mijn dochter vind het wel wat.Zoonlief heeft de hoogtevrees van zijn moeder ge-erfd.

 

lookout

kunstwerk waar aan gewerkt wordt

Een kunstwerk

Langs LOOKOUT loop je zo EYE binnen. Op de weg ernaar toe spotten we een gebreid kunstwerk. Ik ben een fan van breien en dus ook van wild breien. Zo te zien zitten er heel wat uurtjes in dit kunstwerk.

eye

EYE is een filmmuseum, bioscoop en restaurant. Een prachtig wit gebouw, dat gericht is op het water.
De gevel die aan het IJ ligt, is helemaal van glas: verdiepingen hoog. Het is dus niet alleen heel  licht , daarbinnen, maar je hebt ook een prachtig uitzicht over het water, en oud en nieuw Amsterdam.
Alleen al daarom is het de moeite van er even te gaan zitten waard. Dochterlief en ik smeden direct het plan hier van de zomer veel heen te gaan. Op het terras is het uitzicht natuurlijk nog mooier. We zien het wel voor ons: relaxed zitten met een groot glas witte wijn!

EYE
Gelukkig hoef je er niet van het uitzicht alleen te leven. De kaart is niet groot, maar wel super gevarieerd. Het eten is perfect klaargemaakt. Niets is te droog, te taai, te weet-ik-veel. Alles is even verzorgd.
En ( leuke bijkomstigheid) het eten is ook nog eens heel betaalbaar. Gemiddeld was ik €15 euro kwijt voor een maaltijd en wat te drinken per persoon. Vlat mee, toch op zo’n hotspot in Amsterdam.

Op de terugweg zien we dat er aan het kunstwerk gewerkt wordt! Ha nu zien we wildbreien in het wild! Ik mag een foto maken. En dat doe ik…( niet tegen de politie zeggen)

EYE

Lees ook Over reizen en trekken en hoe kom je ergens?

like Like
15 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)