Free-bleeding

free bleeding

Een tijdje geleden was het een hot item: free-bleeding.

Gelukkig is het wat overgewaaid zonder dat hier een trend van is gemaakt/werd gemaakt. Het fenomeen free-bleeding stuit me nogal tegen de borst. Het is het doorstaan van de ongesteldheid-tijd (haha, dat rijmt) zonder tampons of maandverband. Het gewoon laten gaan: free-bleeding. Dat is totaal en helemaal niet aan mij besteed.

Op het werk hebben we (de vrouwelijke collega’s, de mannelijke collega’s blijven op dit soort momenten stug naar hun beeldscherm kijken) het er wel eens over. Wat is fijn? Of wat is handig? Wat is goedkoop?

Een collega zweert bij de cup:

free bleeding

free bleeding

De cup bestaat al sinds 1930, net zolang als de meer gangbare tampon. Het kan 30 tot 60 ml bloed opvangen, dit is ook het gemiddelde bloedverlies. De cup kan 12 uren blijven zitten, deze kan dus ook ’s nachts blijven zitten. Overdag 2 tot 4 keer per dag eruit halen en schoonmaken. Dit kan, volgens mijn collega, prima tijdens het douchen en dit lijkt me ook de ideale gelegenheid. Het lijkt dan best wel weer lastig wanneer je naar een openbaar toilet gaat en het moet schoonmaken. Daar kom je dan uit de wc met een cup in je handen. Lastig.

Tampons

Anderen zweren bij tampons. Hiervoor hoef ik geen plaatje te pxhere’n, dit is een algemeen bekend begrip. De tampon. Die breng je in, zet uit en vangt het bloed op. Om de drie, vier uren verwisselen. Ik gebruik ze als het echt niet anders kan. Wanneer ik ga zwemmen of naar de sauna ga. Ook de tampon bestaat al sinds 1930. Vind ik eigenlijk nogal verbazingwekkend omdat veel zaken toentertijd taboe waren en de cyclus van een vrouw zeker. Van tampons krijg ik vaak na 2 uren een zwaar gevoel in mijn buik. Verwisseling helpt vaak maar voor korte tijd.

Voor mij werkt daarom het beste:

Good ol’ maandverband. Ik ben hierin wel kieskeurig omdat ik alleen Always met vleugeltjes wil hebben. Ik heb een gevoelig huidje en Always is het enige dat ik langer dan 2 uren kan verdragen. Daarnaast heb ik, misschien wel net als de free-bleeders, de idee dat er iets uit moet, er moet iets worden afgevoerd. Met tampons blijft het in het lichaam, met de cup indirect maar met maandverband gaat het er ook echt uit. Dat vind ik wel fijn. Maar ik ga het advies van mijn collega ter harte nemen en toch de cup eens uitproberen. To be continued dus…

like Like
18 antwoorden
 1. Felice Veenman
  Felice Veenman zegt:

  free bleeding…ik vind het terug in de tijd. Ik weet nog dat mijn moeder me toen ik 12 was of zo fluisterend vertelde ( wat wij spraken niet zo openlijk over DIE dingen) dat ze een dienstmeisje hadden uit Oostenrijk die niet wist wat maandverband was…dat had haar moeder ( mijn oma dus ) haar moeten leren…..a gossie, wat een armoe….

  Beantwoorden
  • Nori78
   Nori78 zegt:

   Ongelooflijk, hè? En dan te bedenken dat er plekken zijn op de wereld waar ze anno 2018 nog steeds geen toegang hebben tot maandverband! Waar free-bleeding al een tijdje de trend is:-)

   Beantwoorden
  • Nori78
   Nori78 zegt:

   Ik ben ook meer van de maandverband maar zo’n cup is wel goedkoper omdat je het vaker kan gebruiken. Ook hoef je niet zo vaak te verschonen al ben ik altijd wel bang voor doorlekken dus zou dan toch nog een inlegkruisje gebruiken, denk ik.

   Beantwoorden
 2. Custodia Chineva
  Custodia Chineva zegt:

  Ik heb inderdaad veel positief reacties gehoord over de cup,het werkt wel voordelige voor vrouwen, ik ben aan het overwegn om zelf ook te gaan gebruiken of uit proberen vind alleen een beetje eng…

  Beantwoorden
 3. Marcelina de Boer - Walma
  Marcelina de Boer - Walma zegt:

  Ik vind free-bleeding zo ranzig he! Dat mensen dat doen…. ik snap het niet. Ik ben ook fan van maandverband. Het is wel niet het prettigst, maar voor mij werkt het het beste :)

  Beantwoorden
 4. Lodi
  Lodi zegt:

  Dit is zo iets, dat moet iedereen voor zich zelf bedenken. Ik heb jaren in het ziekenhuis gewerkt en dan in mijn witte uniform, wat was ik blij dat er tampons bestonden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)