fbpx
Vrouw en geluk

Free-bleeding

free bleeding
Nori78
Geschreven door Nori78

Een tijdje geleden was het een hot item: free-bleeding.

Gelukkig is het wat overgewaaid zonder dat hier een trend van is gemaakt/werd gemaakt. Het fenomeen free-bleeding stuit me nogal tegen de borst. Het is het doorstaan van de ongesteldheid-tijd (haha, dat rijmt) zonder tampons of maandverband. Het gewoon laten gaan: free-bleeding. Dat is totaal en helemaal niet aan mij besteed.

Op het werk hebben we (de vrouwelijke collega’s, de mannelijke collega’s blijven op dit soort momenten stug naar hun beeldscherm kijken) het er wel eens over. Wat is fijn? Of wat is handig? Wat is goedkoop?

Een collega zweert bij de cup:

free bleeding

free bleeding

De cup bestaat al sinds 1930, net zolang als de meer gangbare tampon. Het kan 30 tot 60 ml bloed opvangen, dit is ook het gemiddelde bloedverlies. De cup kan 12 uren blijven zitten, deze kan dus ook ’s nachts blijven zitten. Overdag 2 tot 4 keer per dag eruit halen en schoonmaken. Dit kan, volgens mijn collega, prima tijdens het douchen en dit lijkt me ook de ideale gelegenheid. Het lijkt dan best wel weer lastig wanneer je naar een openbaar toilet gaat en het moet schoonmaken. Daar kom je dan uit de wc met een cup in je handen. Lastig.

Tampons

Anderen zweren bij tampons. Hiervoor hoef ik geen plaatje te pxhere’n, dit is een algemeen bekend begrip. De tampon. Die breng je in, zet uit en vangt het bloed op. Om de drie, vier uren verwisselen. Ik gebruik ze als het echt niet anders kan. Wanneer ik ga zwemmen of naar de sauna ga. Ook de tampon bestaat al sinds 1930. Vind ik eigenlijk nogal verbazingwekkend omdat veel zaken toentertijd taboe waren en de cyclus van een vrouw zeker. Van tampons krijg ik vaak na 2 uren een zwaar gevoel in mijn buik. Verwisseling helpt vaak maar voor korte tijd.

Voor mij werkt daarom het beste:

Good ol’ maandverband. Ik ben hierin wel kieskeurig omdat ik alleen Always met vleugeltjes wil hebben. Ik heb een gevoelig huidje en Always is het enige dat ik langer dan 2 uren kan verdragen. Daarnaast heb ik, misschien wel net als de free-bleeders, de idee dat er iets uit moet, er moet iets worden afgevoerd. Met tampons blijft het in het lichaam, met de cup indirect maar met maandverband gaat het er ook echt uit. Dat vind ik wel fijn. Maar ik ga het advies van mijn collega ter harte nemen en toch de cup eens uitproberen. To be continued dus…

Like

Over de auteur

Nori78

Nori78

18 reacties

Geef een reactie