En dooooorrrr, over doorzetten gesproken

gedrag veranderen

Hoe lastig is gedrag veranderen? nou …zo….

En dooorrrrrrr is de strijdkreet van een vriendin  van mij. Ze gebruikt hem vooral als  we wandelen, maar ook om zichzelf moed in te praten als er nog van alles moet gebeuren.

Het is een heerlijke kreet, ik heb hem van haar overgenomen. Want hij helpt. Het is een soort Tsjakkaaaa, maar dan zonder die vervelende mijnheer Ratelband. Dit is de kreet van een vrouw die heel goed weet dat dooooorrr gaan niet altijd vanzelfsprekend is.

Dat doorgaan wel eens uit je tenen moet komen en soms zelfs nog dieper. Maar dat je het wel moet doen….

Gedrag veranderen, zo lastig is het niet

Valt het jullie ook niet vaak op dat je gedrag veranderen helemaal niet moeilijk is.
Echt het is super simpel. Je houdt gewoon op met snoepen, of drinken of roken of altijd vervelende klussen voor je uit te schuiven, of whatever het is waarmee je wil stoppen.

Of je begint gewoon met elke dag een uur te wandelen, je facturen direct nadat je ze binnen krijgt in het juiste mapje te stoppen, of je schoonmoeder wekelijks te bellen. Whatever het is waarmee je wil beginnen.

En zie ! Let op: het gaat als een tierelier, je doet precies dat wat je je hebt voorgenomen te doen. Je krijgt een boel applaus, vanwege je inzit en je zo duidelijk verbeterde gedrag.
En dan ben je ineens 4 weken verder….

Met schrik realiseer je je dat je deze week nog geen kilometer gelopen hebt, je facturen ergens op je bureau slingeren….De rest kan je zelf wel bedenken.
Ineens blijkt het heel erg lastig dat gedrag veranderen. Die oude gewoonten zijn hardnekkig en stevig vastgeroest. Ze laten zich niet zomaar onderschoffelen.

Op dat moment sta je op een splitsing van wegen. Denk je nu “ziejewel, ikkantochnieks, lamaarzittenallemaal” Of denk je: “En doooorrrrr”, vergeef je jezelf dat gedrag veranderen deze week even  niet zo goed lukte en begin je met frisse moed gewoon opnieuw?

like Like
LoveHa Ha
2
11 antwoorden
 1. Manon
  Manon zegt:

  Ik vind het zo moeilijk, gedrag veranderen. Ik moet sporten maar kan me er gewoon niet toe zetten. Het zit er zo in dat ik het nooit doe dus die knop omzetten en doooooor is lastig haha.

  Beantwoorden
 2. Sherana | Reisenergie.nl
  Sherana | Reisenergie.nl zegt:

  Herkenbaar! Ik vind het soms zo lastig om alle ballen in de lucht te houden. Laatst volgde ik een cursus over het doorbreken van patronen. Tijdens deze cursus werd verteld dat er 40 dagen nodig zijn om jezelf nieuw gedrag aan te leren en dat ook vast te houden.

  Beantwoorden
 3. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Heel erg herkenbaar, ik moet het echt op mijn to-do lijst schrijven, anders vergeet ik echt om zoiets te doen. Als ik het dan doe, dan gebeurt het altijd want ik wil geen doelen on afgerond laten.

  Beantwoorden
 4. Amy
  Amy zegt:

  ‘En doorrrr’, die kreet klinkt hier thuis ook wel eens. Maar dan meer in een andere context, die van: joh, niet boeiend / niet teveel aandacht aan besteden. Wat betreft het veranderen van gedrag: we zijn allemaal mensen en niet perfect. Iedere dag kun je kiezen voor een betere keuze, maar laten we ook accepteren als dat een dag niet lukt.

  Beantwoorden
 5. Laura
  Laura zegt:

  Ik hoorde dat je een handeling minstens 30 keer moet uitvoeren vooraleer het een nieuwe gewoonte wordt. Daarom dat het soms zo moeilijk is om door te zetten, denk ik. Want 30 keer, dat is best veel he?

  Beantwoorden
 6. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Ik ga dooorrrrr, gewoon opnieuw beginnen. Voor mij telt iedere dag die wel lukt, zijn er altijd meer dan voorheen. Maar niet altijd makkelijk.

  Beantwoorden
 7. Sandra
  Sandra zegt:

  “En dooorrrr”, inderdaad een leuke kreet! Gedrag veranderen vind ik niet eenvoudig, maar zelfs na een mislukking kan je altijd opnieuw beginnen

  Beantwoorden
 8. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik ben inmiddels tot het besef gekomen dat je elke dag opnieuw kunt beginnen zonder dat je je direct schuldig hoeft te voelen over een mindere dag waarop het even niet is gelukt. Dat werkt prima, waardoor de mindere dagen steeds minder zijn gaan worden.

  Beantwoorden
 9. Lodi
  Lodi zegt:

  Absoluut denk ik dan en doorrr, ook nu pas hoor. Ik heb dit tijden gehad met gezond eten, dan deed ik dat weer even en y=trots zijn, tot ik weer zo een dag had dat ik alles at en dacht ‘zie je wel, slappeling, je kan het niet’. Tegenwoordig mag ik deze dagen hebben, dan eet ik wat meer of snoep ik eens lekker en de volgende dag, ga ik gewoon doorrr met gezond eten.

  Beantwoorden
 10. rachel
  rachel zegt:

  ik heb altijd heel veel discipline gehad en daar ben ik wel blij om. wat ik wil gebeurd ook en ja dat dat bij mij toen door geslagen is met trainen was even een mis slag. ik zeg altijd waar een wil is is een wet en als je wat wil bereiken moet je je er ook volledig voor inzetten

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)