1 Februari Wereld Galgo dag

galgodag

Over Galgo’s en waarom wereld galgodag noodzakelijk is.

Men zegt dat je de beschaving van een samenleving kan aflezen aan haar zorg voor de zwakkeren.
Ik denk dat dat zo is…..
Vaak zegt men dat in landen waarin veel armoede heerst, mensen onaardiger, zo niet wreeder voor elkaar zijn. Wanneer het leven hard is, wordt een mens wellicht harder naar zijn omgeving: naar mens en dier. Dat kan. Maar dat hoeft toch geen reden te zijn om onmenselijk te worden?

Over Galgo’s in Spanje

Toch wordt al vele jaren de Wereld Galgodag gehouden, omdat deze honden in Spanje zo vaak verschrikkelijk slecht behandeld worden.
De dag: 1 februari is niet voor niks gekozen. Het is de dag dat het jachtseizoen sluit. Galgo’s zijn jachthonden, als ze al wat ouder zijn en niet meer zo snel, dan betekent het jachtseizoen het einde van hun leven. Ze zijn “opgebruikt” . Een hond, een levend wezen, als gebruiksvoorwerp, daar moet je al niet aan denken. Vanuit armoede is het nog enigszins voorstelbaar: een hond moet eten en dat eten moet hij waard zijn. Maar een dergelijke armoede kent Spanje al bijna honderd jaar niet meer. Boeren hoeven echt niet meer te jagen om voor voldoende eten op tafel te zorgen.

Het hebben en wegdoen van een hond omdat hij je ( niet meer ) oplevert, dat is nog een ding: er is geen enkele reden te bedenken, waarom Galgo’s dan op zo’n afschuwelijke manier aan hun eind moeten komen.

Nee, ik ga daar in dit blog niet verder op in: wie even googelt vindt voorbeelden genoeg. Ik kan het niet zien…

galgo
Violetta, de allerliefste galgo ter wereld

Armoede en wereld galgodag

Armoede werd al excuus gebruikt voor de wijze waarop Spaanse boeren hun Galgo’s om het leven brachten, een kogel was te duur (of niet voorhanden). Nou die situatie is ook niet meer aan de orde. Maar de positie van de Galgo’s is nog steeds vreselijk.

Gelukkig zijn er ook een heleboel beschaafde en aardige Spaanse mensen: zij demonstreren op 1 februari, op wereld galgo dag, dus tegen de manier waarop Galgo’s behandeld worden. Het Diadelgalgo steunt ze en daarvoor Hulde!

Tot slot van dit trieste verhaal, gewoon een leuk filmpje over Galgo’s aan het strand

like Like
LikeLove
3
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)