De bij in mij??

de bij in mij

Overal, waar ik maar even de kans krijg, legaal of illegaal, zaai ik voor de bij

Ik hoef het natuurlijk helemaal niet uit te leggen: de bij zorgt voor bestuiving, en zonder bestuiving geen nieuwe plantjes. Zo eenvoudig is het. En hoe het zou moeten zonder nieuwe plantjes? dat is zo naar, daar willen we niet eens aan denken. Laatst las ik een artikel over ingenieuze manieren om toch planten te kunnen bestuiven. Bizar he, eerst laat je een diersoort uitsterven en dan bedenk je technologie om dat uitsterven ongedaan te maken…

Maar op de een of andere manier lijkt het wel, of het ons vrouwen niet zoveel kan schelen dat de bij met uitsterven bedreigt wordt. Weer een lastige, prikkende zoemer minder….denken we. Terwijl we onze schouders ophalen en een slokje van een zoet drankje nemen.

Daarmee echter, ontkennen we de bij in ons zelf. Jawel, echt wel ! Bijna alle vrouwen die ik ken, zijn werkbijen. Driftig zoemend vliegen ze zich suf van hot naar haar. Uit deze bloem moet nog honing gehaald worden ( lees: ik moet nog boodschappen voor de hele week doen en daarna die aanbieding bij het Kruitvat scoren). Die bloem moet geproefd worden ( lees:er moet lekker gekookt worden, ik kan toch niet weer pasta met pesto op tafel zetten) en de koningin vraagt continu aandacht. Moet ik nu nog uitleggen dat je koningin moeiteloos kan vervangen door : man, kinderen, huishouden? Nee he, dat had je zelf ook wel door.

Wij werkbijen….

Wij werkbijen zijn er aan gewend ons heel belangrijke werk in stilte te doen. Daarom zeggen we dus nooit: “Luister!!” Wanneer wij niet zo van hot naar her vliegend, vrolijk zoemend ons werk zouden doen, dan zou de aarde vergaan. Hou je dur ff rekening mee? Alsjeblieft, dankjewel?
Nee, zoemen zwijgend. Wij doen we onze plicht.

de koningin bij

De weinige vrouwen die ik ken die geen werkbij zijn, zijn koningin. Nou ja, prinses.
Jij kent ze ook : Zonder enige gene, nee met de grootst mogelijke vanzelfsprekendheid, laten ze zich alle verwennerij en zorg aanleunen.
Kijk, in dat opzicht ben ik dus absoluut geen werkbij.

Ik hou van werken en doe dat met veel plezier, maar als iemand meent dat het haar geboorterecht is dat ik voor haar zorg, dan wordt ik narrig. Dan word ik een bij die kan steken…Pardon, dan word ik een bij die steekt.

De bij krijgt hulp van grote mensen die haar belangen onder onze aandacht brengen. Moeten wij menselijke  werkbijen het zonder steun doen?
Nou ja, je kan zeggen wij mensen werkbijen hebben moederdag….

En verder zijn we mens genoeg om niet altijd maar een werkbij te zijn!

lees ook: de plastik eikel en het insectenhotel

like Like
7 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Wat heb je dit weer leuk geschreven! ik houd niet van wespen maar ja als ze mij prikken beland ik in het ziekenhuis. toch vliegen ze vrolijk rond in ons tuintje :) want ze zorgen wel voor mijn mooie bloemetjes

  Beantwoorden
 2. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik heb liever bijen en dan wespen. Wespen zijn treiterkoppen die je zo maar steken. Een bij doet dat alleen als je zelf vervelend bent dacht ik.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)