Controleren vrouwen hun gezondheid te weinig?

gezondheid

In Nu.nl stond een uitgebreid artikel waarom vrouwen hun gezondheid te weinig controleren en wat ze zouden moeten doen.

Tijd voor enig zelf onderzoek en daarvoor hoef ik niet eens voor voor de spiegel te gaan staan. Nou ja wel een innerlijke, dat wel.

Ik behoor absoluut tot die vrouwen die hun gezondheid nooit controleerden. Waarom eigenlijk niet?
Daar kan ik een aantal redenen voor bedenken, waarvan ik ook nog eens denk, dat die niet alleen voor mij gelden, maar dat ze behoorlijk algemeen zijn.

1) het is vanzelf gekomen…


In mijn jeugd zeurde men niet over pijntjes. Dat was net zo ongehoord als op een verjaardagsfeestje vertellen hoeveel je verdiende.
Pijn was vanzelf gekomen en zou wel weer over gaan voor je een jongetjes was geworden (van transgender hadden we in die tijd ook nooit gehoord). Zo werd niet alleen met kinderen om gegaan, zo gingen volwassenen ook met zichzelf om. Vergeef me een voorbeeld: mijn moeder had vanaf haar 12de diabetes 1. Ik was ruim volwassen, toen ik erachter kwam dat dit een dodelijke ziekte is. Ik bedoel maar: ziektes daar praten we niet over….Gezondheid als iets vanzelsprekends, zal ik maar zeggen

2) het zit niet in de familie


Wanneer je binnen je familie vrouwen treft die borstkanker hebben (gehad) zal dit  – denk ik – een belletje doen rinkelen. We weten inmiddels dat het erfelijk is, we weten dat je er vroeg bij moet zijn.
Bij mij zit het niet in de familie (voor zover ik weet)Ik controleer mijn borsten nauwelijks tot niet.
Mijn stralende gezondheid helpt me om me er succesvol voor af te sluiten en te blijven denken dat ik ech tnooit een krakende wagen zal worden

3) als het wel in de familie zit


Nu kom ik bij het hoofdstuk: onwetendheid. Natuurlijk weet ik dat er hart en vaatziekten in de familie zitten. Het is mij meer dan bekend dat daar gelieven aan zijn overleden. Maar wat ik niet wist, was dat ik mijn cholesterol en bloeddruk regelmatig moest laten meten! Dat had nooit iemand me vertelt. Voor iets meer dan 2 tientjes koop je een bloedrukmeter en meten maar! Je loopt 1 x per jaar naar de huisarts en laat je cholesterol gehalte checken: het doet echt geen pijn. En de wetenschap hoe het ervoor staat met je vaten, kan levensreddend zijn…

Wat hebben wij vrouwen nodig? Voorlichting: hoe onderzoek je wat? En een schop onder de bibs: hup Truus, controleer je gezondheid. Want heus het is veel leuker om in goede gezondheid 100 jaar te worden dan als krakende wagen.

lees ook: Vrijheid is niet… en ik wil jou niet ziek maken

like Like
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)