Vrijheid is niet…

vrijheid

“Vrijheid”, sprak Jan Terlouw,in de uitzending van Collegetour, “is niet de mogelijkheid om te doen waar je zin in hebt.
Het is de mogelijkheid samen af te spreken hoe je de maatschappij wil inrichten. En dat leg je vast in de wet.
In feite is de wet onze grootste vrijheid.”

Geen vrijheid?

Een prachtige gedachte, die elke complotdenker, vergiet drager en vele andere boze mensen direct zullen ontkennen.
Immers: die ervaren de wetten – of op zijn minst een aantal ervan – als knellend en onderdrukkend.

Het besef dat er landen zijn waar de wet niet in overleg gemaakt wordt, is vast en zeker bij iedereen aanwezig. Met afgrijzen volgen we bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Afghanistan en zien dat vrouwen daar niet meer naar school mogen, een recht waar ze wanhopig en dapper voor strijden. Ten koste van hun vrijheid…

De wetenschap dat wij wel onze wetten in overleg maken, “landt”, niet bij veel mensen. Het nare is, dat wannneer je dat besef niet meer hebt, je wetten zult ervaren als knellend, als oneerlijk, als onrechtvaardig. Dan ga je brullend en schreeuwend de straat op, sloopt wat deuren op je wandeling. Je ervaart geen enkele blijheid, dat je zomaar op straat mag roepen “We pikken het niehieeeeet !!!”, zonder dat je bont en blauw geslagen met 25 man in een cel van 2 bij 2 meter beland. Je ervaart geen enkele vrijheid, alleen maar de wanhoop dat je je zin niet krijgt.

een zorgelijke ontwikkeling

Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Veel mensen vinden dat de politiek daar schuldig aan is. Of dat waar is, hangt er van af hoe je politiek definieert. Zijn dat de ministers? Is het de eerste en tweede kamer? Zijn het de politieke partijen?. Nee, de politiek dat zijn wij allemaal. Of je nu stemt, of niet stemt, of je nu links of rechts stemt, of je nu wel of niet lid bent van een politieke partij: de politiek dat ben jij! Het staat ons allemaal vrij van de gelegenheid gebruik te maken van onze vrijheid je met de politiek te bemoeien

lees ook Smoesjes

like Like
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)