Ach ja, wat doe je d’r an….

wat doe je d'r an

Waar is de uitspraak: “ach ja , wat doe je d’r an”, gevolgd door een zucht, gebleven.


Horen jullie hem nog wel eens? Ineens viel het me op dat dit zinnetje uit onze gezamenlijke vocabulaire is verdwenen. Helemaal weg is-tie….

Het was de slotconclusie van menig maatschappelijke analyse gebezigd tijdens verjaardagen, borrels op het werk, een gesprek in de trein of zomaar tijdens een babbel op straat.
Het hele politieke of maatschappelijke bestel werd er doorgehaald, fijn gemalen en uitgeknepen  en dan sloot men af met die beroemde “ach ja….” Gevolgd door een zucht en een schouderophalen.
En dan hing onuitgesproken in de lucht dat met de spreker in de arm had moeten nemen.

ach, wat doe je d’r an

Nu die zin verdwenen is, mis ik hem. En dat verbaast mezelf nog wel het meest.
Want als ik nou ergens een gloeiend pest aan heb, dan is het wel aan lijdzaamheid.
Zuchten, je schouders ophalen en denken La-Ma…zalmetijdwelduren….achwatdoejeduran

Wanneer je vindt dat er iets niet deugd, dan moet je daar wat aan doen. Of dat nou op macro, mezo of micro niveau is. Als ik vind dat we met z’n allen belabberd met water omgaan, dan kan ik zijn minst beginnen daar zelf heel zuinig mee te zijn, om maar even een dom voorbeeld te geven.
En wat je vooral niet moet doen, is lijdzaam je schouders ophalen.

Maar met dat ik constateer dat het lijdzaam schouders ophalen uit de mode is, mis ik het.
Ik had werkelijk niet gedacht, dat dat me ooit zou gebeuren….

Niemand haalt meer zijn schouders op, in de lucht hangt niet langer de on-uitgesproken mening dat de spreker uitgenodigd moet worden, de zaak adequaat op te lossen.
Nee, de spreker heeft zichzelf uitgenodigd.

Het resultaat? Praat programma’s vol “ik-ben-natuurlijk-geen-deskundige”deskundigen. Journaals, die geacht worden ons nieuws te brengen, maar waar Jan , Piet, Kees en Klaas en Marie, Sophie en Ellen geïnterviewd worden. Eindeloze verhalen in de krant en op internet.

Iedereen doet er wat an…het resultaat? Chaos en complot theorieën.  Ach, wat doe je d’r an? Blogs schrijven???
lees ook eens : Bitches

like Like
Ha Ha
2
9 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Deze uitspraak gebruiken we hier nog best wel vaak eigenlijk. Ik gebruik het zelf ook veel ik heb natuurlijk HMS en Fibromyalgie veel mensen zeggen dan vind je dat niet erg dan. Tja antwoord ik dan wat doe je dr an?

  Beantwoorden
 2. Krystle/Batboy
  Krystle/Batboy zegt:

  Bij ons is het zinnetje niet verdwenen. Ik hoor het regelmatig. En eigenlijk vind ik het best irritant als iemand dat zegt maar ja wat doe je d’r an? Ik haal mijn schouders op ….

  Beantwoorden
 3. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Goed punt. Er gaat een bepaalde acceptatie en gelatenheid uit van deze uitspraak. En soms is dat zo verkeerd nog niet. Je kunt nu eenmaal niet alles controleren of veranderen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)