12 tips om een scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen

scheiding

Een scheiding is nooit prettig. Maar je kunt er wel heel veel aan doen om het allemaal wat gemakkelijker te maken. Niemand heeft behoefte aan een vechtscheiding waarbij je alleen nog maar ruzie maakt. Gelukkig is dat meestal ook niet nodig. Met deze 12 tips laat jij je scheiding zo soepel mogelijk verlopen.

  1. Probeer met elkaar in gesprek te blijven

Als je gaat scheiden, is dat meestal behoorlijk beladen. Toch is het belangrijk om elkaar te blijven spreken. Lukt dat niet fysiek, dan toch via brieven of e-mails. Hou daarbij een zakelijke toon en houd negatieve emoties zoveel mogelijk weg uit de communicatie.

    2. Geen ruzie? Doe het online

Heb je geen knallende ruzie met je ex? Dan is het misschien handig om online te scheiden. Je kunt dan namelijk hoge kosten voorkomen, want je hebt geen advocaat nodig. Door de kosten laag te houden komen jullie er beiden beter vanaf. Wel is het belangrijk dat je goed met elkaar kunt overleggen.

   3. Win advies in over financiële gevolgen van je scheiding

Win beiden advies in over de financiële gevolgen. Soms kan het bijvoorbeeld financieel nuttig zijn om te wachten met de scheiding tot het volgende belastingjaar. Let ook op zaken als partneralimentatie en eventueel kinderalimentatie.

  4. Ga niet af op verhalen van anderen

Elke situatie is uniek. Het is natuurlijk interessant om verhalen van anderen te horen. Helaas hoor je meestal alleen de extremen. De ‘normale’ gang van zaken hoor je meestal niet. Bovendien is zo’n periode hectisch en is de betrokkene vaak ook weer dingen vergeten.

  5. Is er sprake van huwelijkse voorwaarden?

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is de helft van elk van jullie. Maar bij huwelijkse voorwaarden ligt dat anders. Vaak zijn er dan afspraken gemaakt over een goede verdeling, of is bijvoorbeeld een bedrijf buitengesloten.

  6. Uitsluitingsclausules checken

Bij erfenissen of schenkingen, zijn er soms uitsluitingsclausules ingesloten. Zo kan je man bijvoorbeeld een flink geldbedrag hebben geërfd van zijn ouders, met als clausule dat het voor hem alleen is en niet voor jullie beiden. In dat geval heb jij er geen recht op en telt het niet mee als gedeeld vermogen.

   7. Schrijf alle afspraken duidelijk op

Zorg ervoor dat je alle afspraken opschrijft en liefst ook ondertekent. Je kunt nu misschien nog goede vrienden zijn en dingen mondeling afspreken. Maar de kans bestaat dat je later alsnog ruzie krijgt en dan weet je niet meer wat er precies is afgesproken. Beschrijf alle afspraken zo gedetailleerd mogelijk, dan krijg je later geen problemen.

  8. Gun elkaar een eigen leven

Jullie gaan niet voor niets uit elkaar. Gun elkaar een eigen leven. Dat betekent ook dat jij je niet meer druk moet maken over wat je ex allemaal doet. Besluit hij dat hij een gloednieuwe sportwagen koopt? Voor jou best, zolang maar duidelijk wordt genoteerd dat hij dat doet van zijn deel van het geld.

  9. Betrek nooit familieleden, vrienden of partners bij de scheiding

De scheiding zal waarschijnlijk ook zijn weerslag hebben binnen de familie en vriendengroepen. Je moet hen dan ook nooit betrekken bij jouw scheiding. Zo vraag je hen partij te kiezen, wat gewoon niet fair is. Het is ook voor de andere partij heel vervelend om dit mee te maken. Heb jij of heeft je ex al een nieuwe partner? Deze mag zich hoe dan ook nergens mee bemoeien!

  10. Wees niet te koppig

Als jij heel koppig alles op jouw manier wilt, zal je ex ook veel minder bereid zijn om compromissen te sluiten. Doe dus allebei water bij de wijn. Je zult nooit alles precies zo krijgen als jij wilt – maar hij ook niet.

  11. Neem je verantwoordelijkheid

Jullie zijn samen een relatie aangegaan en misschien zelfs getrouwd uit liefde. En nu gaan jullie uit elkaar. Het gezegde luidt ‘waar twee vechten, hebben twee schuld’. En natuurlijk kan het zo zijn dat jij weinig hebt gedaan (bijvoorbeeld als hij vreemdging), maar toch is het altijd zo dat er twee partijen zijn in het geding. Neem dan ook je verantwoordelijkheid en geef niet alleen je ex de schuld van alles. Dat is niet alleen goed om de scheiding te versoepelen, maar ook beter voor jezelf.

  12. Ga goed om met de kinderen

Hebben jullie kinderen? Dan moet je ook hier je verantwoordelijkheden kennen. Vertel hen eerlijk over de scheiding, maar ga niet roddelen over je ex. Maak het voor hen zo makkelijk mogelijk. Dwing hen nooit tot een keuze tussen jou en je ex – dat is niet fair voor hen. Let er ook op dat je een duidelijk ouderschapsplan maakt met afspraken die eenduidig zijn.

Een scheiding is geen pretje. Toch kun je wel heel veel extra ellende voorkomen door je goed voor te bereiden. Met deze 12 praktische tips kun je de scheiding een stuk soepeler laten verlopen. Door je rustig te houden en dingen goed te overdenken kom je een stuk verder dan wanneer je gaat staan schreeuwen tegen elkaar. Lukt het je echt niet om zonder ruzie aan tafel te gaan? Dan is mediation misschien een goede oplossing.

lees ook: de eetkamer inrichten

of : aan de slag in de tuin

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)