Zwanger en verzekeringen

volledig vergoed

Je bent zwanger. Een tijd waarvan velen zeggen dat het alleen maar betoverend mooi is. Maar dit is natuurlijk lang niet altijd het geval. Je kleren passen niet meer, je zit niet altijd lekker in je vel en je blijft jezelf maar dingen afvragen. Hoe moet ik de kamer inrichten, wat kan er allemaal gebeuren tijdens de bevalling, en hoe zit het nu in hemelsnaam met die verzekeringen? Wat wordt volledig vergoed? We leggen het je hier haarfijn uit; kun jij weer verder met het inrichten van de babykamer.

De veel voorkomende dekking bij een basisverzekering

Het basispakket van (bijna) alle verzekeringsmaatschappijen biedt een bepaalde dekking aan voor zwangerschap. Zo is er altijd een professionele verloskundige aanwezig om jou te ondersteunen tijdens de bevalling, en wordt deze (deels) vergoed door de verzekeraar. Ook dekt de basisverzekering in veel gevallen de algemene termijnecho (dit wordt ook wel de 12-weken echo genoemd), en het structureel echoscopisch onderzoek (ook wel de 20-weken echo genoemd). In veel gevallen wordt ook een consult (informatief gesprek) in geval van prenatale screening vergoed. Niet alle verzekeraars dekken ook de kosten van de daadwerkelijke prenatale screening. Sommige verzekeraars dekken deze kosten alleen wanneer je een medische indicatie hebt. Heb je deze niet? Dan is de kans groot dat de kosten van deze screening voor eigen rekening vallen. Gelukkig is de 12,- en 20-weken echo in veel gevallen voldoende. Houd je toch nog wat budget over om te genieten van dat weekendje in Rome.

Voor en na de zwangerschap

Nu is het natuurlijk erg handig dat er een verloskundige aanwezig is voor, tijdens en na de bevalling, en dat deze kosten vergoed worden. Maar hoe zit het dan met die vergoeding voor de kraamzorg? Hoewel de basisverzekering de kosten voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling (vaak) volledig vergoeden, is kraamzorg niet altijd bij het pakket inbegrepen. In sommige gevallen wordt er een bepaalt aantal uren aan kraamzorg vergoed (vaak 24 tot 80 uur, in 10 dagen na de geboorte), maar dit is afhankelijk van je verzekeringspakket, en de verzekeringsmaatschappij waar je de verzekering hebt afgesloten. Natuurlijk heb je altijd de mogelijkheid om een ander pakket te kiezen, waar bepaalde kosten (die voor jou belangrijk zijn) wel volledig vergoed worden.

Zeker weten?

Natuurlijk zit iedere verzekering anders in elkaar. Wat in sommige verzekeringen volledig vergoed wordt, kan in andere verzekeringen weer maar deels vergoed worden. Zorg dus dat je vooraf altijd even contact op neemt met je verzekeraar, of je polis even goed doorleest. Je kan ook gewoon even online wat onderzoek doen via zorgverzekeringhema.nl. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)