Verval is niet meer zichtbaar

verval

Ergens op de weg naar Rotterdam, passeren wij altijd een weiland. Dat is natuurlijk helemaal niet bijzonder. In dat weiland staat een schuurtje, ook niet bijzonder. Maar dat schuurtje staat op instorten. En dat staat het al jaren. Elke keer is het verval een beetje beter zichtbaar.

Dat zette mij aan het denken. In België en Frankrijk zie je regelmatig vervallen schuurtjes. Wat heet: je ziet hele huizen die op instorten staan.
Ze hebben iets moois, vind ik. En iets treurigs. Hier gebeurde ooit van alles leefde een familie die vast en zeker lief en leed deelden. En nu is er niks meer. Het is voorbij, want dingen gaan nu eenmaal voorbij…

Kijkend naar verval…

Kijken naar vervallen huizen, leert ons dat het leven nu eenmaal vergankelijk is. In een tijd waarin welhaast alles maakbaar lijkt te zijn, tot baby’s aan toe, vind ik dat toch op de een of andere manier, een troostrijke gedachte.

Alles verandert voortdurend, soms snel, soms langzaam. Het allergrootste voorbeeld vind ik wel de woestijnen, die ik in Egypte bezocht. Al dat zand, waren ooit rotsen…door de tijd uitgesleten, afgebroken en fijn gemalen.

Laten we blij zijn dat niet alles een woestijn wordt, dat zou een hele nare vorm van verval worden…In een woestijn is niet zo veel leven mogelijk.
Maar de mensen uit die vervallen huizen, zijn vast ergens anders gaan leven, hebben een nieuwe bestemming gevonden. Stel ik me zo voor.

Het is jammer dat wij in Nederland niet weten hoe snel we iets aan verval moeten doen. Afbreken die zooi en iets nieuws neerzetten! Mooi schoon, voldoend aan de eisen van deze tijd. Waarbij vrolijk wordt vergeten, dat de volgende tijd, andere eisen zal stellen…

Ik pleit er voor dat we hier en daar wat lekkere bouwvalletjes laten staan. Om ons er aan te herinneren dat iets eeuwig is en dat we beter maar, kunnen genieten van het moment!

like Like
16 antwoorden
 1. Maria
  Maria zegt:

  Prachtig geschreven! Totaal niet mee eens! Ik pleit ervoor iets op te ruimen, als het bezig is te vervallen! Of knap het op, als het van historische waarde kan zijn. Ik reed net langs een dichtgetimmerd kantoor gebouw. Bij een metrostation. Slopen die handel. Zonde van de ruimte die het inneemt! De huizen echter op de Zaanse Schans? Geweldig dat men de historische waarde er van in zag en ze bij elkaar hebben gezet en goed onderhouden! Het is in mijn ogen niet dat de perfectie de norm is. Het is meer het afwegen wat weg kan om ruimte te maken voor de toekomst. Ik vind het nu en wat komen gaat ook heel belangrijk! Ruimte vrij maken voor verbeteringen vind ik nuttig. Ben het eens met Elisabeth. Als voorbeeld.Een vervallen schuur is in mijn ogen niet nuttig. Een nieuwe schuur die gebruikt kan worden, wel!

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   Natuurlijk zijn er een heleboel lelijke gebouwen, die dichtgetimmerd alleen maar somber zijn. Bijvoorbeeld lege winkels in een centrum…daar heb j etoch nul komma nul niks aan !
   Maar niet alles hoeft direct praktisch nut te hebben…wat mij betreft.
   En dank voor het compliment

   Beantwoorden
   • Simone
    Simone zegt:

    Oude gebouwen van meer natuurlijke materialen als hout, baksteen en ouderwetse dakpannen (klei) hebben een praktisch nut, alleen niet voor mensen…. Maar de natuur is er erg blij mee, zowel flora als fauna gedeien in en op oud hout en baksteen/dakpannen.
    Ik vind het ook ee dankbaar onderwerp voor fotografie of teken- en schilderkunst.
    Maar dan heb je het wel over gebouwtjes in de natuur en niet in een stad. Daar is het inderdaad alleen een gevaar en moet het opgeknapt al of niet in oude glorie, of weggehaald.

    Beantwoorden
    • Felice Veenman
     Felice Veenman zegt:

     inderdaad er is weinig zo fotogeniek als verval :-) prachtige foto’s levert het op.
     Ach een vervallen stal in een weiland, dat moet natuurlijk niet. maar op de een of andere manier, vind ik het zo rustgevend : een wie met schaapjes, een vervallen schuurtje…het zal er mee te maken hebben dat ik geen fan van de “perfectie” cultuur ben..

     Beantwoorden
 2. Sandra
  Sandra zegt:

  Jaaaa, meer vervallen schuurtjes! Ik kan daar ook zo melancholisch van worden…Het heeft ook iets fascinerends. Net ales leegstaande dorpen of verlaten pretparken…Mooi beschreven!

  Beantwoorden
 3. Julie
  Julie zegt:

  Mooi geschreven en interessant onderwerp! Ik vind vervallen woningen ook wel bijzonder om naar te kijken, het heeft een hele geschiedenis!

  Beantwoorden
 4. Elisabeth
  Elisabeth zegt:

  Mooi geschreven. Als je goed om je heen kijkt zijn er in Nederland genoeg vervallen gebouwen te vinden. Maar ik vind ook dat als je iets nuttigs met de grond kan doen men dat ook moet doen. Een vervallen gebouw bied niet veel meerwaarde dan alleen je herinneren aan vergankelijkheid.

  Beantwoorden
 5. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Daar is inderdaad wel wat voor te zeggen. Anderzijds kun je je ook afvragen waarom je er niet wat aan zou doen. Want dat kan in dit geval wel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)