altijd

Ik noem haar Haar. Ik heb dat ooit bedacht en ik ben dat blijven doen. Niet dat het wat uitmaakt want Haar luistert toch nooit. Het is meer voor mezelf. Een soort geruststelling, zeg maar, opdat ik Haar nooit vergeet. Hoewel dat laatste niet erg waarschijnlijk is want Haar is er altijd.

Waar ik ga, gaat Haar. Mensen vragen mij weleens hoe ik het volhoud. Dan glimlach ik maar een beetje en fluister dat Haar en ik in de loop der jaren aan elkaar gewend zijn geraakt. Ik zeg het heel zachtjes omdat ik weet dat Haar meeluistert. Dus voeg ik er voor de zekerheid aan toe dat Haar echt geen slecht gezelschap is. Integendeel er zijn dagen dat Haar en ik het prima kunnen vinden met elkaar.

In bed ligt Haar vaak te dromen. Vooral als de regen ritmisch tegen het raam tikt. Dan hoor ik Haar zelfs zachtjes zingen. Altijd zijn het liedjes van vroeger waarmee Haar mij in slaap sust. Vaak wandel ik langs de Zegerplas. Dan huppelt Haar om mij heen terwijl ze vrolijk lacht. Haar ziet een prachtig bloemetje altijd voor ik het zie. Haar ruikt de geur van de herfst in het rottend blad voor ik het ruik. Op die momenten is Haar zo dicht bij mij dat ik Haar kan voelen.

Wanneer de volle maan haar bleke schijnsel op het water van de plas legt, staat Haar naast mij en kijken we er samen naar van achter het raam. Zonder woorden wijst Haar mij dan de ster die als een touwtje aan de maan vast lijkt te hangen. Haar en ik luisteren ingetogen naar een groep ganzen die hun reis naar verder vliegen.

Maar soms is Haar bang. Dan knijpt Haar mijn keel dicht. Wanneer de donder knalt bijvoorbeeld of de stormwind gierend door de kieren van het rolluik huilt. Dan houdt Haar mij vast en kruipt Haar onder mijn huid waar wij ons samen zo klein mogelijk maken opdat niemand ons ziet. Ik voel haar angst en pas wanneer de lucht weer klaart haal ik opgelucht adem.

Dan koester ik Haar als nooit tevoren en besef dat alles wat ik voel, angst en pijn, vreugde en hoop is dankzij Haar.

Haar laat mij voelen dat ik leef. Ik houd van Haar! Van het kind in mij.

 

©anneke de jong

 

 

like Like
16 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)