Zo kies je het juiste materiaal voor jaloezieën voor in jouw huis

materiaal jaloezieen
  1. Materiaalkeuze

Er zijn simpel gezegd vier materialen waarin jaloezieën te vinden zijn: hout, kunststof, bamboe en metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen:

  • Hout is milieuvriendelijk en heeft een warme uitstraling. Maar het is niet goed bestand tegen vocht en is dus niet zo geschikt voor de badkamer en de keuken.
  • Kunststof is een kunstproduct en dus niet zo ‘groen’. Maar het is wel erg sterk en is bestand tegen praktisch alles: vocht, temperatuurverschillen enz.
  • Bamboe jaloezieën zien eruit als hout. Maar ze zijn een stuk sterker en ook beter bestand tegen vochtige omstandigheden.
  • Metalen jaloezieën hebben een strakke, wat kille look. Ze worden veel gebruikt in kantoorpanden, maar zijn voor thuis niet echt gezellig.

2. Het materiaal voor je jaloezieën en hun uitstraling

Zoals gezegd heeft elk materiaal een eigen uitstraling. Je selecteert de jaloezieën niet alleen op materiaal, maar ook op uitstraling. Houten jaloezieën en bamboe hebben een warme uitstraling. Ze zien er wel modern en strak uit, maar staan veel gezelliger dan metalen jaloezieën. Bovendien zijn houten jaloezieën beter voor het milieu en passen ze goed in het idee van duurzaam wonen. De kleur maakt ook verschil: gekleurde of donkere jaloezieën zien er gezelliger uit dan strakke witte jaloezieën. En ook de breedte van de latjes maakt uit. Hoe dikker de jaloezieën, hoe meer gesloten het resultaat is. 

3. Welke bediening zoek je?

Jaloezieën kunnen op verschillende manieren bediend worden. Sommige jaloezieën kun je helemaal verstellen. Die kun je bijvoorbeeld ook alleen het onderste deel van het raam laten bedekken. Dat kan handig zijn als je ze overdag wilt gebruiken om wat privacy te creëren. Jaloezieën kunnen ook elektrisch worden bediend, maar handbediening is gebruikelijker. Met behulp van koorden, snoeren of een kettinkje kun je jaloezieën kantelen en omhoog of omlaag trekken.

4. Standaard of op maat

Nog een laatste vraag bij het kiezen van jaloezieën: ga je voor een standaard maat of kies je jaloezieën op maat? De standaard maten zijn het meest gebruikelijk. Je kunt de jaloezieën aan de zijkant zelf nog inkorten. Wil je liever een product dat precies past en waar je geen werk meer van hebt? Dan kies je beter voor op maat gemaakte jaloezieën. Die hoef je alleen nog maar op te hangen en je bent klaar. Super handig en perfect passend. Ga je ook voor jaloezieën in de slaapkamer? Dan is het slim om deze op maat te kiezen, zodat er geen licht meer langs komt. Een andere optie is de jaloezieën te combineren met verduisterende gordijnen.
De juiste jaloezieën kiezen is nog best lastig. Je moet rekening houden met het uiterlijk, maar ook met allerlei praktische zaken. Wil je dezelfde raambekleding in het hele huis? Dan moet je rekening houden met vochtige ruimtes, maar ook bijvoorbeeld met verduistering in de slaapkamers. Gelukkig zijn er voor vrijwel elke situatie passende jaloezieën te vinden.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)