fbpx
Liefde en relaties

Iets doen tegen eenzaamheid

geranium
Felice
Geschreven door Felice

Ik lees dat heel veel mensen last hebben van eenzaamheid, wel een miljoen. Gelukkig zijn er ook veel mensen die best iets tegen eenzaamheid willen doen. Kopje koffie drinken, iemand ergens heen brengen.
Best heel aardig allemaal. Maar tussen iets willen en iets doen, zit nog wel eens een kloofje….

laat ik eens…

Ik denk dat er weinig mensen zijn die bij zichzelf denken: “iedere dag als ik naar de supermarkt ga, dan zie ik daar een eenzame man achter het raam van dat derde huis van de hoek zitten. Laat ik eens aanbellen….” Persoonlijk zou ik het niet durven.

bemiddelingsbureau tegen eenzaamheid

Hoe moet dat dan? Weet je, ik heb geen idee. Moeten we ergens een bemiddelingsbureau maken dus hen die eenzaam zijn en hen die de eenzaamheid willen oplossen?
Dat zou voor de oplossers natuurlijk makkelijk zijn: geen enkel risico dat je ongewenste hulp aanbiedt. Maar voor de eenzamen is het natuurlijk lastig. Dan moet je bij zo’n bemiddelingsbureau aankloppen om aan te geven dat je in je eentje zit te kniezen… Lijkt me heel wat.

dat is al een hele stap..

Als je bereid bent om toe te geven dat je je alleen voelt en dat je dat niet leuk vindt, ben je natuurlijk maar een stap verwijderd van het – min of meer- oplossen ervan.
Ieder mens heeft toch  hobby’s, passies en bezigheden? Die moeten je toch kunnen helpen je eenzaamheid te verminderen. Neem bijvoorbeeld lezen. Dat is natuurlijk een uiterst individuele bezigheid. Maar Nederland kent duizenden leesclubs. Meld je aan, zou ik zeggen. En vraag of ze bij jouw thuis willen komen, wanneer jij niet meer zo mobiel bent. Op dit voorbeeld kan ik makkelijk 10-tallen varianten bedenken en jij beste lezer, vast ook…
Maar als mensen dit soort oplossingen niet bedenken, gaan ze dan wel naar het eenzaamheidsbemiddelingsbureau??
Je voelt hem komen: ik denk dus van niet….

toch maar….

Hoe gaan we eenzaamheid dan oplossen. Toch maar aanbellen bij die buurvouw ? En zorgen voor veel hobby’s. Voor later

lees ook eens: De week van de eenzaamheid

Like

Over de auteur

Felice

Felice

7 reacties

  • in een drukke sociale wereld heb ik ook soms het gevoel van alleen te zijn. raar maar waar. ook de sociale media is hier zeker geen hulp bij!

  • Dit is zo ontzettend moeilijk. Tegenwoordig verschuilt iedereen zich maar achter de telefoon en laptop, bij thuiskomst zijn veel mensen eenzaam. Zo jammer. Hopelijk wordt de wereld weer was persoonlijker.

  • Ik hoor het dit zo vaak zelf tussen de jongeren wat men nooit verwacht. Eenzaamheid neem steeds toe en er moet zeker wat aangedaan worden en ook fijn dat jij er over schrijft.

  • Als ik zou weten dat iemand in mijn straat eenzaam zou zijn dan zou ik er zeker wel een keer bij aanbellen. Gewoon om te laten weten dat er iemand is mocht het nodig zijn.

  • Heel lastig onderwerp, en een gevolg van alle ontwikkelingen die er de laatste jaren zijn gedaan. Gelukkig zien we ook dat vooral de jeugd steeds meer offline tijd inplant en daardoor de eenzaamheid weer tegen gaat. We komen er wel ^_^

  • Ik heb ook wel eens zo iets van zal ik bij een eenzaam iemand op de thee gaan. Het was bij mijn oma altijd zo gezellig. Maar waar zijn ze? Een vrijwilliger organisatie is weer officieel en ik denk niet altijd om de hoek

  • Best lastig natuurlijk, eenzaamheid komt veel voor en ik kan het me ook best voorstellen dat misschien oudere mensen in deze snelle tijd tegenwoordig, niet altijd mee kunnen komen met de moderne techniek en daardoor best eenzaam kunnen zijn. Maar ook jonge mensen zijn eenzaam, dat lees je steeds vaker in die berichten op twitter, dat jonge mensen maatjes zoeken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me goed alleen kan vermaken, onder anderen door lezen. Ik lees erg veel.

Geef een reactie