Iets doen tegen eenzaamheid

geranium

Ik lees dat heel veel mensen last hebben van eenzaamheid, wel een miljoen. Gelukkig zijn er ook veel mensen die best iets tegen eenzaamheid willen doen. Kopje koffie drinken, iemand ergens heen brengen.
Best heel aardig allemaal. Maar tussen iets willen en iets doen, zit nog wel eens een kloofje….

laat ik eens…

Ik denk dat er weinig mensen zijn die bij zichzelf denken: “iedere dag als ik naar de supermarkt ga, dan zie ik daar een eenzame man achter het raam van dat derde huis van de hoek zitten. Laat ik eens aanbellen….” Persoonlijk zou ik het niet durven.

bemiddelingsbureau tegen eenzaamheid

Hoe moet dat dan? Weet je, ik heb geen idee. Moeten we ergens een bemiddelingsbureau maken dus hen die eenzaam zijn en hen die de eenzaamheid willen oplossen?
Dat zou voor de oplossers natuurlijk makkelijk zijn: geen enkel risico dat je ongewenste hulp aanbiedt. Maar voor de eenzamen is het natuurlijk lastig. Dan moet je bij zo’n bemiddelingsbureau aankloppen om aan te geven dat je in je eentje zit te kniezen… Lijkt me heel wat.

dat is al een hele stap..

Als je bereid bent om toe te geven dat je je alleen voelt en dat je dat niet leuk vindt, ben je natuurlijk maar een stap verwijderd van het – min of meer- oplossen ervan.
Ieder mens heeft toch  hobby’s, passies en bezigheden? Die moeten je toch kunnen helpen je eenzaamheid te verminderen. Neem bijvoorbeeld lezen. Dat is natuurlijk een uiterst individuele bezigheid. Maar Nederland kent duizenden leesclubs. Meld je aan, zou ik zeggen. En vraag of ze bij jouw thuis willen komen, wanneer jij niet meer zo mobiel bent. Op dit voorbeeld kan ik makkelijk 10-tallen varianten bedenken en jij beste lezer, vast ook…
Maar als mensen dit soort oplossingen niet bedenken, gaan ze dan wel naar het eenzaamheidsbemiddelingsbureau??
Je voelt hem komen: ik denk dus van niet….

toch maar….

Hoe gaan we eenzaamheid dan oplossen. Toch maar aanbellen bij die buurvouw ? En zorgen voor veel hobby’s. Voor later

lees ook eens: De week van de eenzaamheid

like Like
7 antwoorden
 1. Stefaan De Winter
  Stefaan De Winter zegt:

  in een drukke sociale wereld heb ik ook soms het gevoel van alleen te zijn. raar maar waar. ook de sociale media is hier zeker geen hulp bij!

  Beantwoorden
 2. Francis | Mamazetkoers
  Francis | Mamazetkoers zegt:

  Dit is zo ontzettend moeilijk. Tegenwoordig verschuilt iedereen zich maar achter de telefoon en laptop, bij thuiskomst zijn veel mensen eenzaam. Zo jammer. Hopelijk wordt de wereld weer was persoonlijker.

  Beantwoorden
 3. Custodia Chineva
  Custodia Chineva zegt:

  Ik hoor het dit zo vaak zelf tussen de jongeren wat men nooit verwacht. Eenzaamheid neem steeds toe en er moet zeker wat aangedaan worden en ook fijn dat jij er over schrijft.

  Beantwoorden
 4. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Als ik zou weten dat iemand in mijn straat eenzaam zou zijn dan zou ik er zeker wel een keer bij aanbellen. Gewoon om te laten weten dat er iemand is mocht het nodig zijn.

  Beantwoorden
 5. Wendy
  Wendy zegt:

  Heel lastig onderwerp, en een gevolg van alle ontwikkelingen die er de laatste jaren zijn gedaan. Gelukkig zien we ook dat vooral de jeugd steeds meer offline tijd inplant en daardoor de eenzaamheid weer tegen gaat. We komen er wel ^_^

  Beantwoorden
 6. Linda
  Linda zegt:

  Ik heb ook wel eens zo iets van zal ik bij een eenzaam iemand op de thee gaan. Het was bij mijn oma altijd zo gezellig. Maar waar zijn ze? Een vrijwilliger organisatie is weer officieel en ik denk niet altijd om de hoek

  Beantwoorden
 7. lodi
  lodi zegt:

  Best lastig natuurlijk, eenzaamheid komt veel voor en ik kan het me ook best voorstellen dat misschien oudere mensen in deze snelle tijd tegenwoordig, niet altijd mee kunnen komen met de moderne techniek en daardoor best eenzaam kunnen zijn. Maar ook jonge mensen zijn eenzaam, dat lees je steeds vaker in die berichten op twitter, dat jonge mensen maatjes zoeken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me goed alleen kan vermaken, onder anderen door lezen. Ik lees erg veel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)