Wat betekent trots voor jou?

trots

Ik zie het woord te pas en te onpas, vooral van ouders over hun kinderen. Trots
Soms verbaas ik me daarover. Op een verkeersdiploma, op een veterstrikdiploma…
Hmm, denk ik dan, dat zijn toch gewoon de zaken die bij het leven horen?
Als we daar al trots op moeten wezen?

Er zijn ook mensen die trots zijn op het feit dat ze Maastrichtenaar zijn, of Rus, of zo..
Hmmm, denk ik dan: kan je ook niks aan doen dat je daar geboren bent…
Ik ben wel blij bijvoorbeeld dat ik in Nederland geboren ben, een rijk en vrij land: ik vind het een voorrecht, dat wel. Maar moet ik er ook trots op zijn?
In de Middeleeuwen was trots of hoogmoed zoals het toen genoemd werd een van de 7 hoofdzonden, een tijdlang zelfs van alle zonden de ergste. Hoogmoed was daarom zo erg omdat het de mens aanzet op anderen neer te kijken. En daarmee plaatst de mens zich naast God. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben…

Trots heeft ook nare kantjes

Helemaal ongelijk hebben die vroege Christenen natuurlijk niet. Als je hoogmoedig bent, dan ben je dat op iets bijzonders, iets wat jou boven de rest laat uitstijgen…
Dan maar niet meer trots zijn? Tuurlijk wel. Maar persoonlijk ben ik het nooit op zaken waar ik geen aandeel in heb gehad. Zoals bijvoorbeeld mijn mooie grijsgroene ogen: die heb ik gewoon toevallig bij mijn geboorte cadeau gekregen. Ik ben het wel  op mijn steeds beter wordende conditie: dat doe ik helemaal zelf! En wat denk je van mijn steeds betere beheersing van de Franse taal, dat krijg ik echt niet cadeau!

Bij mijn kinderen heb ik hetzelfde: ik ben niet trots op het feit dat mijn zoon best heel slim is; ik vind dat hij boft. Maar dat hij zich na een dip aan de haren weer uit het moeras trekt, kijk daar ben ik supertrots op!
En jij? Waar ben jij trots op?

Lees ook: Hebzucht, wat heb je eraan

like Like
Like
1
1 antwoord
 1. Lodi
  Lodi zegt:

  Mooi geschreven en uitgelegd. trots zijn op dingen die eigenlijk gewoon bij het leven horen, is dat dan trots. toch denk ik dat je daar ook trots op kan zijn. Niet elk kind haalt gemakkelijk zijn zwemdiploma of veter diploma, dus als je als ouder daar trots op bent, dan snap ik dat toch ook wel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)