Als ik het niet doe, dan gebeurt er nooit wat

verantwoordelijk

over je altijd en overal verantwoordelijk voor voelen.

Yes, eindelijk vakantie!
Je hebt hard gewerkt de laatste maanden. Waarschijnlijk onder extreme omstandigheden, zoals je die nog eerder niet ervaarde.
Dus je bent hard toe aan je welverdiende vakantie. Lekker relaxen of ontspannen inspannen. Het gaat er om dat je kunt opladen.
Lees in dit artikel hoe je dat ontspannen gevoel vasthoudt, ook ná je vakantie. 

Verantwoordelijk 

Veel van de professionals die ik begeleid ervaren een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Als ik het niet doe, dan gebeurt en niets.‘
‘Als ik het niet doe, dan gaat het niet goed.’
‘Als ik het niet doe, dan gaat het niet zoals ik vind dat het moet.’


Herken je deze gedachten? Welke resoneert het meest bij jou?

Tussen de verantwoordelijkheid die je voelt en die je daadwerkelijk hebt kan verschil zitten.
Laat me je hier bewust van maken met een oefening.

Stap 1: Verantwoordelijk voelen

Schrijf eens op voor welke werkzaamheden jij je verantwoordelijk voelt.
En stop niet als je denkt dat je klaar bent. Ga nog wat verder.

Voor welke klussen blijf je nog wat langer doorwerken? 
Welke zaken neem je mee naar huis? 
Waar kom je op het werk niet aan toe en maak je thuis nog wel even af?

Stap 2: Feiten

Dat is best een flinke lijst geworden, vermoed ik. Loop nu elke taak op deze lijst langs en zet een dun streepje door elke taak waar jij feitelijk niet verantwoordelijk voorbent.

Stap 3: Afspraken

Kijk als observator naar de lijst. Hoe is de balans tussen wel en niet doorgestreept?
Kijk nu kritisch en objectief naar deze lijst en wees eerlijk naar jezel
Welke taken zou je kunnen en willen overdragen of delegeren?

Maak nu hierover afspraken met jezelf. Schrijf deze op en ga na wie of wat je nodig hebt om deze afspraken na te komen. Zo weet je zeker dat je deze afspraken ook nakomt ☺

Wil je meer?Was dit artikel interessant voor je? En wil je meer praktische tips en inspirerende praktijkverhalen ontvangen, over hoe je óók goed voor jezelf zorgt en zo burn-out voorkomt? Meld je dan nu hier aan voor mijn nieuwsbrief.

Geniet lekker van de zomer! 

Ilia Diepbrink 
Burn-Out Preventie Coach 

like Like
18 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik voel me allang niet meer verantwoordelijk of schuldig. Mijn lichaam geeft nou eenmaal vaak aan dat ik iets niet kan. Vroeger vond ik dat verschrikkelijk maar inmiddels ben ik het gewend en kies ik er steeds vaker voor om iets dan maar niet te doen

  Beantwoorden
  • Ilia Diepbrink
   Ilia Diepbrink zegt:

   That’s the spirit, Melanie! Goed te horen dat jij weet wat je grens is en goed voor jezelf zorgt.
   Je lichaam geeft je altijd signalen waar je naar moet luisteren. Het is net als wanneer het oranje lampje op je dashboard in de auto gaat branden. Je hebt dan keus: doorrijden tot de auto helemaal stopt. Of zorgen dat het probleem opgelost wordt.

   Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik ben meestal degene die door werkt in de zomerperiode, dus naast mijn eigen werk ook nog eens het werk van de anderen er grotendeels bij krijgt en dan is het vervolgens lastig om voor mijn eigen vakantie alles op orde te hebben, dus ja, lijstjes zijn zeker een uitkomt.

  Beantwoorden
  • Ilia
   Ilia zegt:

   Bedankt voor je reactie, Wanda. Met zoveel werk is het een kwestie van prioriteren. Je kunt nu eenmaal niet het werk voor 1 persoon, of misschien meer, in een werkweek van één persoon proppen. Dat gaat dan altijd ten koste van de kwaliteit én jouw welzijn. Welke afspraken maak jij hierover met jezelf?

   Beantwoorden
 3. Tessa
  Tessa zegt:

  Interessant artikel met handige tips. Bij mij op het werk is het helaas zo dat ik (en nog een handje vol collega’s) de enige zijn die alles kunnen (en ook doen) en daarom gewild zijn bij een aantal teamleiders. Opzicht een compliment, maar ook heeel handig voor alle andere collega’s, want zij hoeven die dingen dan niet te doen….

  Beantwoorden
  • Ilia
   Ilia zegt:

   Bedankt voor je reactie. Je laatste zin triggered me, Tessa. Wees je bewust dat je het gedrag van je collega’s zelf in stand houdt. Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Hoe ziet jouw lijstje er uit na stap 2 van de oefening? Waar kun jij ruimte maken?

   Beantwoorden
  • Ilia
   Ilia zegt:

   Zolang je er geen last van hebt is dat toch prima, Joyce. Maar wanneer je regelmatig tijd tekort komt, het gevoel hebt dat je overal alleen voor staat, dan is de oefening goed om je bewust te maken.

   Beantwoorden
  • Ilia
   Ilia zegt:

   Geen stress voor jou zo te horen, Maaike. Heerlijk genieten van je vakantie Kun je dat ontspannen gevoel ook ná je vakantie meenemen naar je werk?

   Beantwoorden
 4. Merel | De Mamagids
  Merel | De Mamagids zegt:

  Goede tips! Ik zie vooral vaak bij vrouwen dat ze zich zo verantwoordelijk voelen, in ieder opzicht. Ben zelf misschien wat makkelijk, maar het scheelt wel stress. Die verantwoordelijkheid in je eentje dragen is zwaar.

  Beantwoorden
 5. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Ik kan me heel erg vinden in ‘Als ik het niet doe, dan gaat het niet zoals ik vind dat het moet.’ maar dat heb ik eigenlijk altijd met alles.

  Beantwoorden
  • Ilia Diepbrink
   Ilia Diepbrink zegt:

   Bedankt voor je reactie, Jouvence.
   Je kunt beginnen met iets kleins los te laten, het aan een ander over te laten. Iets wat geen kwaad kan als het op een andere manier gaat. En misschien gaat het zelfs beter! Zo krijg je zelf ruimte en maak je ook ruimte voor de ander.
   Zoals ik dat thuis doe met de was ophangen :) . Mijn man doet het nooit zoals ik vind dat het moet. Maar ach, er vloeit geen bloed en er ontstaat geen brand.

   Beantwoorden
 6. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik word soms een beetje moe dat je dan alsnog weer afspraken moet maken, ook al is het met jezelf. Op dit moment wil ik het liefst gewoonweg achterover vallen en niets doen.

  Beantwoorden
 7. Henk
  Henk zegt:

  Goed geschreven blog! Wellicht moeten mensen zichzelf eens iets minder serieus nemen, iets minder ‘zonnekoning-denken’; de wereld draait niet om jou. Als je morgen onder de tram komt dan draait de wereld gewoon door. Ik vind wat dat betreft (althans voor kantoorwerk) de Corona een mooie eye opener. Voor de Corona was het rondom thuiswerken nog vaak zo van ‘moeilijk, moeilijk, moeilijk’ en dan kwamen er tig redenen. Nu sinds maart iedereen thuis moet werken zie je dat thuiswerken wel degelijk gaat en dat veel van die aannames geen stand houden.

  Beantwoorden
  • Ilia Diepbrink
   Ilia Diepbrink zegt:

   Bedankt voor je enthousiaste reactie, Henk. Alles zelf willen doen is een vorm van controle willen houden. En daar heeft ieder mens zijn eigen reden voor. Achterliggende, ingesleten patronen liggen hier aan ten grondslag.
   Wil je verandering, dan zul je in beweging moeten komen. Uit je comfortzone en face your fears. En dat is wat veel managers van kantoorwerkers de afgelopen tijd hebben ervaren :)

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)