WhatsApp manieren: de groeps WhatsApp

groeps WhatsApp

Als er nu een handige uitvinding is in de moderne mobiele communicatie dan is het wel de groeps WhatsApp.

We maken allemaal veelvuldig gebruik van de groeps WhatsApp en het is een geweldig medium. Met een berichtje bereik je de hele groep die je nodig hebt. Kan het eenvoudiger en sneller? Volgens mij niet. Maar net als met alle vormen van communicatie, gelden ook hier gedragsregels, manieren, etiquette, noem het wat je wil, die de gang van zaken plezierig en soepel houden.
En zoals alle nieuwe communicatievormen, moeten we ook hier met elkaar een weg in vinden.
Wat suggesties op een rij:

Voor wie is de groeps WhatsApp bedoelt?

Feitelijk zijn er maar 2 soorten WhatsApp groepen. De zakelijke en de gezellige. En het maakt een behoorlijk verschil hoe je je in deze twee groepen opstelt. Dat klinkt logisch, maar als je in je eigen groepen kijkt, zal je zien dat lang niet voor iedereen dat onderscheid helder is.

De zakelijke groeps WhatsApp

Deze app is bedoeld om een groep snel en makkelijk te kunnen bereiken om…juist ja: zakelijke boodschappen door te geven. Zo’n groep maak je bijvoorbeeld met de groep mensen waarmee je in de sportkantine staat. Of de winkel van de volkstuin bemant. Of van alle moeders die een knustel-club op woensdagmiddag runnen. Zo’n groep is er dus voor om iedereen te informeren over de gang van zaken. En het is zaak te zorgen dat die informatie kort en zakelijk is. Zodat de leden niet als gekken hoeven te scrollen om de juiste info te vinden.
Voorbeeld: “Jongens de vergadering begint een half uur later”. Dat is nu gewoon zo’n boodschap die verder geen commentaar behoeft. Op de vraag: “wie heeft de stukken niet per mail ontvangen”, hoef je niet te zeggen: “ik wel hoor”. De vrager wil alleen weten wie ze NIET heeft.
Deze app gebruik je ook niet om onderlinge afspraken vast te leggen, zoals “Marie zal ik jou komen ophalen??” Daarvoor app je elkaar even persoonlijk.
Een keer een grapje kan natuurlijk, goed voor het groepsgevoel. Maar leuke filmpjes, opmerkelijke posts, GIF’s etc zijn gewoon uit den boze. Je wil toch voorkomen dat mensen de werkelijke boodschap niet meer kunnen vinden?

De gezelligheids groep.

Dat zijn de familie WhatsApp groepen, de vriendinnen groepen, de praatgroepen en noem maar op.
Hier bestaan geen regels. Leef je lekker uit. En hier is het juist de bedoeling dat je persoonlijk reageert! Post je broer een vakantie foto waarbij hij op een kameel in evenwicht probeert te blijven? Dan zou het toch sneu zijn voor je broer als niemand een reactie geeft?

Waarom lopen die 2 soorten groeps WhatsApps zo vaak door elkaar?

Dat is heel eenvoudig. De club waarmee jij die knutselmiddag organiseert, de sportkantine draait etc, zijn heel vaak mensen die je goed kent en heel aardig vindt. Dus je reageert op elkaar…Begrijpelijk maar niet handig. Persoonlijk moet ik zeggen vind ik het knap irritant wanneer iemand lollige filmpjes (die ik vaak a tig keer op Facebook voorbij heb zien komen) in een afspraken WhatsApp groep post…

Mijn oplossing: gewoon negeren die filmpjes en andere grappen.
Nog een oplossing: maak voor dit soort groepen twee WhatsApp groepen aan. Een voor de gezelligheid en een voor de afspraken. Kan iedereen die afspraken in een oogopslag vinden…

lees ook: vrijdag de dertiende

like Like
Like
2
9 antwoorden
  1. Joyce - SomedayTodayNL
    Joyce - SomedayTodayNL zegt:

    Oh zo herkenbaar. Mijn werkapp met collega’s wordt momenteel platgegooid met corona memes en dergelijke. Vreselijk!

    Beantwoorden
  2. Caroline
    Caroline zegt:

    In deze rare tijden met corona is Whatsapp erg fijn en ook de groepen voor het community gevoel. Soms voel ik wel druk inderdaad om op iets te moeten reageren terwijl ik daar geen zin in heb. Maar meestal brengt het veel fun en gezelligheid en dat kunnen we nu wel goed gebruiken.

    Beantwoorden
  3. Sandra
    Sandra zegt:

    Gelukkig vallen de WA-groepjes waarin ik zit goed mee. Bij eentje voel ik me wel verplicht om steeds te
    antwoorden (waarschijnlijk omdat ik die mensen nog het minst goed ken)

    Beantwoorden
  4. Nicole Orriëns
    Nicole Orriëns zegt:

    Ik ben zelf lid van 4 groeps apps, maar daarin valt het gelukkig erg mee met de spam berichten. Eentje is van mijn gezin, en die vind ik het leukst : )

    Beantwoorden
  5. Georgina Lifestyle
    Georgina Lifestyle zegt:

    Groepsapps vind ik enerzijds praktisch, maar anderzijds superirritant. Als het praktisch is, bijvoorbeeld: verjaardagscadeau Pietje, dan reageert alles en iedereen en veelal nutteloos. Vind ik zo irritant. Is het eenmaal afgehandeld, dan verlaat ik de groep. Voorheen reageerde ik netjes op elk bericht, maar dat doe ik niet meer. Momenteel zit ik privé in 2 WA-groepen, namelijk een familieapp (loopt door elkaar, kan praktisch zijn of gewoon praatje pot, humor etc.) en 1 met collega’s (meer praktisch). En zakelijk ook in meerdere groepen, maar dat is puur zakelijk en praktisch.

    Beantwoorden
  6. Alexandra
    Alexandra zegt:

    Ik voel me dan altijd verplicht om op van alles te reageren. Probeer dat wel te minderen. Maar het is ideaal als je op de hoogte wilt blijven of een groep ergens van op de hoogte wilt stellen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)