leve het gemak

pas

Over pakweg tien jaar hoef ik niet meer langs de kassa, zegt men.

Alweer een stap vooruit op weg naar de totale individualisering. Heerlijk! Alles zelf doen. Iedere avond ben ik lekker bezig zijn met het regelen al mijn zaakjes. Van niets of niemand meer afhankelijk. Met niemand meer rekening hoeven te houden.

mijn pas

Mijn bankzaken regel ik al vanuit mijn luie stoel. Mijn afval gooi ik zonder problemen in de daarvoor bestemde containers. Natuurlijk pas nadat ik het zelf eerst allemaal keurig in mijn keuken heb gescheiden. Neem ik de trein of bus dan check ik zelf in en uit. Kan ik allemaal zelf. Niks geen kaartjes vooraf meer kopen aan een loket met het risico dat daar iemand met een ochtendhumeur mijn dag verpest, maar gewoon op tijd mijn saldo opladen en mijn ov-chipkaart voor het apparaat houden tot het piepje gaat. Ik moet er alleen even aan denken dat ik uitcheck. Maar ook dat doe ik zelf.

Zelfs in winkels gebeurt het steeds vaker dat ik ter plekke mijn gewild object zelf kan bestellen. Ik toets gewoon een artikelnummer in en betaal met mijn pinpas. Na enige minuten verschijnt er een datum waarop ik het op mag halen. Heerlijk! Komt geen verkoper meer aan te pas.

En nu mag ik straks zomaar de winkel uitlopen zonder tussenkomst van een kassière. Het lijkt mij een walhalla. Alleen maar mensen om mij heen waarmee ik niets hoef.

Nee, ik ben een gelukkig mens. Hoewel! Soms denk ik weleens: het lijkt wel erg op werk.  

lees ook van Anneke : het is nog niet te laat en Voortuitgang: hou hem tegen

like Like
Ha HaLike
2
9 antwoorden
 1. julia
  julia zegt:

  Dubbel idd. Ik haat boodschappen doen dus hou wel van snelheid dus gek ook op zelfscan e.d. Maar merk wel wanneer je wel.contact wil met personeel, een helpdesk e.d. dat het soms wel steeds moeilijker wordt. Lijkt alsof services ook minder worden soms.

  Beantwoorden
 2. Caroline
  Caroline zegt:

  Ik ben groot van van de zelfscanner en zelfkassa of hoe het ook heten mag. Voor het persoonlijk contact komt er toch wel iemand controleren of alles goed is gescand zo op z’n tijd.

  Beantwoorden
 3. Kim
  Kim zegt:

  Grappig… Eigenlijk nooit over nagedacht. Het is heerlijk om soms zelf snel te scannen in plaats van te wachten in de rij. Zo hebben we steeds minder menselijke interactie, ik werk als community manager waar ik sowieso de hele dag digitaal communiceer, als ik buiten ben vind ik het eigenlijk niet zo erg om wel even met mensen “geconfronteerd” te worden. Het kan inderdaad ook best fijn zijn om niet alles helemaal zelf te doen soms.

  Beantwoorden
 4. Laure
  Laure zegt:

  Soms kan het wel handig uitkomen maar soms mis je wel dat sociale contact in de winkel dan! Benieuwd wat het gaat worden in de toekomst!

  Beantwoorden
 5. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Schaduw werk schijnt dat te heten: dat je uiteindelijk alsnog heel druk bent met allerlei werk dat vroeger als dienstverlening werd gedaan.

  Beantwoorden
 6. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Leuke tekst en herkenbaar. Ik vind de individualisering een verarming. Sociale interactie heeft het vriespunt bijna bereikt en ik ben juist zo’n zonnig typetje. Dus ik blijf gewoon gezellig tegen iedereen kletsen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)