Waarom het oké is om even niet te weten wat je wil. door Yaika Tak

baan

Wat moet je doen als je midden in een pandemie afstudeert en eigenlijk geen vervolgplan hebt? Naja, geen plan, het plan was om te gaan reizen. Maar dat is natuurlijk niet mogelijk, want we zitten nog steeds midden in de pandemie. ‘Dan ga je toch lekker een baan zoeken’. Een baan? Ik krijg al een zweetaanval als ik aan het idee denk dat ik iedere dag van negen tot vijf op een kantoor verwacht wordt. ‘Waarom ga je niet naar de universiteit?’. Om wat precies te doen? Ik ben geen type wat gemaakt is voor de universiteit, aangezien ik een hekel heb aan het doen van onderzoek. Maar wat dan? Wat als je helemaal niks te doen hebt midden in een pandemie? En nog erger, wat als je even niet weet wat je wilt? 

Sociale druk, een baan….

In de Nederlandse maatschappij hangt een soort sociale druk dat je altijd met iets bezig moet zijn. Is het geen school, dan moet je natuurlijk wel werk hebben. Het liefst een baan waarbij doorgroeimogelijkheden zijn en waarbij je ‘iets kunt maken’ van jezelf. Nu ik momenteel even niks doe, kan ik er dan niet echt van genieten. Ik heb het gevoel alsof ik iets aan het doen ben wat niet mag. Daarnaast heb ik het gevoel alsof ik een nutteloos bestaan heb. Ik word hier dagelijks aan herinnert door middel van appjes, belletjes met de vraag ‘en heb je al iets gevonden?‘. Ik weet niet goed wat ik moet vinden, aangezien ik niet weet waarnaar ik aan het zoeken ben. 

Angsten 

Toen ik op school vertelde dat ik nog niet echt plan had na mijn afstudeerzitting, kreeg ik het ‘advies’ om meteen op zoek te gaan naar een baan. Dit jaar zou ik namelijk nog heel ‘relevant’ zijn voor bedrijven. Volgend jaar staat er een nieuwe lading klaar én dan zou ik niet meer relevant zijn. Daar kwam het op neer. Ik dacht maar één ding: ik wil helemaal geen baan, ik wil helemaal nooit en te nimmer van 9 tot 5 op een kantoor verwacht worden. Is het gek dat ik dit denk? Waarom kan ik mijn voldoening hier niet uithalen? Wat als ik nu echt mijn tijd aan het verdoen ben? Moet ik het niet gewoon een kans geven? Wan wat als mensen mij volgend jaar niet meer willen aannemen? Deze gedachten kunnen dusdanig door mijn hoofd spoken, dat ik er echt angstaanvallen van kan krijgen. 

Stop met vergelijken

Een van de gevaarlijkste gedragingen en de bijbehorende gedachten in het leven is denk ik wel vergelijken. Als je jezelf gaat vergelijken met anderen, ga je jezelf alleen maar slechter voelen. Je vergelijkt jezelf namelijk niet met de middenmoot of met de groep die het ‘slechter’ doen als jij, maar natuurlijk met de mensen waarvan jij denkt dat ze een topleven hebben. Als ik een tip mag geven: stop hier zo snel mogelijk mee. Als dit betekent dat je je social media voor een tijdje moet verwijderen, dan raad ik dit zeker aan. Het gaat echt ten koste van je eigen zelfbeeld én geluk. 

Stilstaan!

De kunst van het stilstaanWat ik wil zeggen met dit artikel is dat het (meer dan) oké is om even niet te weten wat je wilt. Neem je tijd, onderzoek wat je leuk vindt én laat je niet gek maken door anderen. Ik had deze boodschap echt even nodig de afgelopen maanden. Soms is het goed om even stil te staan, goed om je heen te kijken om vervolgens je richting te bepalen. In deze snel draaiende maatschappij is het juist de kunst om stil te blijven staan. Omdat het anders is dan wat anderen misschien doen, betekent het totaal niet dat je nutteloos bent. Het is juist krachtig om niet mee te gaan met wat verwacht wordt. Daarnaast is het leven geen race over wie er het eerst een ‘volwassen leven’ heeft. Want wat is dat precies? En wie bepaalt dat? Precies, alleen jij. Alleen jij kan bepalen wat je gaat doen met je leven. Jij bent de regisseur van de allermooiste film genaamd ‘jouw leven’. Je hoeft niet rond je dertigste een goede baan, een huis, een leuke partner én twee kinderen te hebben. Misschien wil je dat wel helemaal nooit en is dat voor jou totaal niet de definitie van een volwassen leven. Alleen op deze manier kun je op een vreedzame manier stilstaan en nadenken over wat je precies wilt gaan doen. En dat is precies wat ik nu ga doen.

lees ook leve de onzekerheid

meer lezen van Yaika Tak ! vast wel ! klik hier

Photo by Justin Luebke on Unsplash

like Like
9 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik heb jarenlang tegen mezelf gevochten omdat ik vond dat ik moest werken. Nu het uwv heeft gezegd dat gaan we niet doen heb ik eindelijk de rust om aan mijn gezondheid te werken op alle vlakken.

  Beantwoorden
 2. Rory
  Rory zegt:

  Ik vind het juist heel goed dat je even niets doet. Of dat nu is omdat je het nog niet weet. Of omdat je geen 9 tot 5-baan wilt (heel herkenbaar. Jaren gedaan en zó blij dat ik zelfstandig ondernemer ben geworden). De Flow is wellicht wel een fijn magazine voor jou om te lezen want daarin staan juist vaak artikelen waarin je aangemoedigd wordt om even niets te doen. Lummelen wordt het soms genoemd (en positief bedoeld). Ga alsjeblieft nu niet iets doen omdat anderen dat vinden. De eventuele kritiek zegt meer over hen dan over jezelf. Je voelt zelf intuïtief heel goed wat het beste is om te doen. En als dat even stilstaan is. Misschien juist wel door de pandemie. Gun het jezelf dan ook, zou ik willen adviseren.

  Beantwoorden
 3. corrina
  corrina zegt:

  Sommige mensen zijn zo dwangmatig met doelen en het halen van die doelen. Ik doe hetgeen waar ik me happy bij voel. Natuurlijk heb je een streven voor iets maar ik laat me niet gek maken

  Beantwoorden
 4. Caroline
  Caroline zegt:

  Helemaal eens met de titel van je blog. Ik word soms zo moe van al die mensen met hun doelen stellen. Het is gewoon goed waar je bent en het is ook prima als je niet weet welke kant je op gaat. Laat het leven je verrassen in plaats van alles te plannen en onder controle te krijgen.

  Beantwoorden
 5. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Vooral van vergelijken word je snel somber en onzeker is mijn ervaring. Ik zeg ook altijd tegen mijn kinderen: ‘Je hebt tijd genoeg. Laat je niet opjagen.’

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)