Passie: passé en privé.

passie

Het is mijn passie. Ik hoor het te vaak en dat bevalt me niks

Alles kan je passie zijn als ik de social media mag geloven: engeltjes haken, bergen beklimmen, drop eten.
 Mensen doen dat niet meer gewoon,neeeee ze maken er een passie van. Ik wil niet rot doen( nou ja een beetje wel natuurlijk) maar vroeger heette dat gewoon een hobby.

Het is vaak en vooral een passie, merk ik, om mensen te begeleiden, sorry: te coachen.
Als je eerlijk bent, is dat toch een beetje vreemd. Luister wanneer je zegt: het is mijn passie mensen te begeleiden die  – ik zeg maar wat – ontevreden zijn in hun baan, of die rust willen vinden in hun leven, een scheiding moeten verwerken of  die leiden onder het feit dat ze niet kunnen figuurzagen. Dan zeg je eigenlijk: ik vind het fijn als jij ongelukkig bent met whatever, want dan kan ik zo lekker aan de slag…

Dat is toch niet fijn. Dat is toch niet leuk. Een aardig is het volgens mij ook niet. Nog afgezien van het feit,  dat  de ongelukkige  vervolgens gaat betalen voor het feit dat jij nu je je hobby uit kan leven…Terwijl in mijn ervaring hobby’s alleen maar geld kosten.

we verwijzen het woord passie …

Ik pleit er sterk voor het woord passie gewoon te verwijzen naar de Dikke van Dalen van 2019 en het daar voorgoed op  te slaan.

Mag je dan helemaal geen passies meer hebben? Ik hoor het je verschrikt vragen. Natuurlijk wel! Zoveel als je wil!  Zodra ik klaar ben met mijn passie om vervelende stukjes te schrijven, heb ik alle tijd om mij over te geven aan mijn passie tot het lezen van feelgood boeken. Of wie weet geef ik toe aan mijn passie om kabeltruien te breien…

Wat niet meer mag, en ik hoop met bovenstaande alinea duidelijk gemaakt te hebben waarom, is erover praten. Hou je passie privé, is het motto. Jouw dingetje, je hoeft er niet met iedereen over te praten, niemand hoeft het te weten. En je hoeft er ook geen geld mee te verdienen….

like Like
Love
1
9 antwoorden
 1. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik denk dat passie gewoon het nieuwe woord voor hobby is, want tegenwoordig hoor je mensen alleen nog maar spreken over hun grote passies. Ik heb geen passie, wel een aantal hobby’s.

  Beantwoorden
 2. Cynthia
  Cynthia zegt:

  Tja, ik deel je mening dit keer niet. Ik heb geen aversie tegen het woord passie. Voor mij staat het voor iets doen waarvan je blij wordt en waar je energie van krijgt. En of je het nou hobby, passie of ‘je ding doen’ noemt zal me eigenlijk een worst wezen. ;)

  Beantwoorden
 3. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik heb hard gelachen om je stuk. En ja, dat klopt, vroeger heette dat een hobby. Tegenwoordig lijkt het woord hobby een beetje taboe te zijn. Mensen vinden het een beetje suf als je vraagt wat hun hobby is. Dan vinden ze passie misschien gewoon beter klinken? Net als dat spontaan nu ook zo’n hip woord is. Spontaan is helemaal je van het. Een een passie hebben ook denk ik. En coach zijn haha daar moet ik altijd nog het meeste om lachen.

  Beantwoorden
 4. Krystle
  Krystle zegt:

  Ik heb geen passie, iets waar ik intens naar verlang of ontzettend enthousiast over ben. Net wat je zegt, vroeger heette dat een hobby en die heb ik wel ;)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)