Democratie is hard werken

democratie

Kunnen we het even over democratie hebben?

“En daarom stem ik niet”, zegt de mijnheer op de tv. Hij heeft geen vertrouwen meer in de politiek. Ze doen toch niet wat ze beloven, die politici. Hij gaat niet meer stemmen. “En dat”, zegt hij terwijl hij tevreden de camera in kijkt: “zouden veel meer mensen moeten doen.”

Ik kijk naar de man. Hij meent het serieus. Dit is het middel! Hij gaat lekker niet meer op die onbetrouwbare luitjes stemmen. ZO! Dat zal ze leren!

Hij heeft toch beter geleerd?

Verbijsterd blijf ik achter. De man is van mijn leeftijd. Ik weet zeker dat ook hij op school Staatsinrichting heeft gehad. Of anders Maatschappijleer. Maar ergens in zijn leven heeft hij geleerd hoe democratie werkt. Dat democratie niet veel anders is dan: meeste stemmen gelden. Stem jij niet? Dan geldt je stem ook niet. Zo eenvoudig is dat. Dus als het overgrote deel van de Nederlandse bevolking thuis blijft zitten , haar stembiljet versnipperend, dan bepaalt de over kleine minderheid het beleid.

Dat is in principe prima, zolang die over kleine minderheid kiest voor mijn beleid, natuurlijk.

Ho stop! Wacht!! Zat jij daar JA te knikken???

Dat snap ik wel hoor. Ik weet namelijk net als jij, heel goed hoe dit land geregeerd moet worden.
Hoe we het klimaat akkoord moeten regelen, hoe we met de Zwarte Pieten discussie moeten omgaan, en waarom we onze grenzen helemaal niet eens kunnen sluiten, om maar een paar dwarsstraten te noemen.

Democratie en dictators

Maar, kom op jongens, met 16 miljoen dictatortjes komen we er niet… Democratie is niet alleen een kwestie van meeste stemmen gelden, democratie is ook een kwestie van geven en nemen. Van overleggen en van polderen….

Soms word ik zo bezorgd, omdat steeds meer mensen denken dat samenleven betekent: iedereen moet doen wat ik wil. En als ze dat niet doen, dan loop ik lekker weg. Dan doe ik niet meer mee.
Zo werkt het niet en daar mogen we elkaar wat mij betreft ook duidelijk op aanspreken: Democratie is werken, hard werken.

Daarom was ik nog het meest verbijsterd over de interviewer, die deze opmerking kritiekloos voorbij liet gaan.

lees ook eens : het gaat niet om de knikkers

like Like
1 antwoord
 1. anneke de jong
  anneke de jong zegt:

  En van vooral ook blijven opletten. De democratie is ook kwetsbaar. Kijk maar om je heen naar zogenaamde democratische landen die in een paar jaar tijd hun democratische waarden rap verliezen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)