Strijd of harmonie

debat

In deze verkiezings tijd is er aan debat geen gebrek, maar moeten die in harmonie of in strijd verlopen?

Nu de verkiezingen eraan komen, luister ik s‘avonds naar vele praatprogramma’s.
Het recht om te mogen stemmen kunnen we niet diep genoeg koesteren. Er zijn om ons heen genoeg landen waar het niet mag en dat zijn landen waar wij echt niet willen wonen.

Tenminste ik heb nog nergens iemand horen verkondigen dat ze naar Myanmar gaan verhuizen, omdat je daar tenminste wordt doodgeschoten als je zegt dat je wil stemmen. Ik geef toe, ik volg niet alles op Facebook, misschien zijn er groepen die een dergelijk vertrek voorbereiden, je weet het ook niet meer tegenwoordig. Vooralsnog ga ik ervan uit dat iedereen blij is met het democratisch recht te mogen stemmen en daar ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gebruik van maakt.

het debat tussen Kaag en Ploumen

Goed, ik zit dus meer dan gemiddeld voor de buis en soms leer ik in een klein zinnetje een heleboel.
Dit keer was het de opmerking dat een debat tussen Kaag  en Ploumen veel zinvoller is dan een debat tussen Klaver en Hoekstra.

De reden daarvoor was dat iedereen ook wel weet dat Klaver en Hoekstra het fundamenteel oneens zijn. Daarom zijn er weinig kiezers die tussen deze twee partijen twijfelen. Maar als je in de wat linkse hoek zit, zou je wel eens ernstig tussen Kaag en Ploumen kunnen twijfelen en dan heb echt wat je aan een debat tussen deze twee.

Zo had ik er nog nooit naar gekeken, maar ik vond het een uiterst zinvolle opmerking. Helaas voor mij: andere deelnemers in het programma waren het radicaal oneens met deze stelling. “Het publiek”, wisten zij zeker “wil strijd zien!”

Nu heb ik er een uitgesproken pesthekel aan wanneer mensen weten wat ik wil. Dat is een.
En ten tweede: ik ben toch godbetertut geen Romein, die op zondag gezellig naar de arena gaat om te zien hoe de strijd van een paar Christenen tegen een stel leeuwen afloopt?
Een afloop die net zo voorspelbaar is als de conclusie van een debat tussen Klaver en Hoekstra.

Laten we onze media eens wat opvoeden en vragen om gesprekken met wat meer harmonie!

lees ook eens: het geheim van verandering of lees: het is niet goed of het deugd niet

like Like
7 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik kijk graag naar debatten maar idd omdat ik twijfel tussen bepaalde partijen! Dan heb ik minder behoefte aan partijen tegenover elkaar waarvan je weet dat ze lijnrecht tegen over elkaar staan want daar zit mijn twijfel niet.

  Beantwoorden
 2. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik kijk graag naar debatten waarbij verschillen duidelijk naar voren komen tussen partijen die, inderdaad, niet lijnrecht tegenover elkaar staan. Zo vond ik debatten tussen Rutte en Wilders zinloos. Maar vonken doen het nou eenmaal beter in de pers (bijv Kaag-Wilders, volgens mij één van de meest bekeken stukjes debat)

  Beantwoorden
 3. Saskia
  Saskia zegt:

  Bij interessante onderwerpen wil ik nog wel eens kijken, maar meestal zap ik weg. Vaak een hoop geroep maar uiteindelijk weinig daden

  Beantwoorden
 4. Cynthia
  Cynthia zegt:

  Wat een interessante opmerking. Ik zou inderdaad wel een debat tussen partijen uit dezelfde hoek willen zien. Zodat ik nog beter het verschil tussen de partijen kan bepalen en kan zien wie ik graag wil dat mij vertegenwoordigt. Het algemene verschil tussen rechts en links was me inderdaad al wel duidelijk

  Beantwoorden
 5. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Soms geeft het net een stukje duidelijkheid waar de verschillen nu precies liggen. Ik stem altijd op hetzelfde. Ik ben geen zwevende kiezer.

  Beantwoorden
 6. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Mee eens! Ze zetten altijd twee totaal tegenovergestelde partijen tegenover elkaar. Ik kijk geen tv, want kan geen Corona en debat meer zien/horen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)