Vrouw en werk WO1: toen de oorlog afgelopen was…

vrouw en werk

In de eerste aflevering van vrouw en werk, hebben we gezien dat in de periode van 1914-1918 vrouwen op grote schaal de tot dan toe specifieke mannen beroepen overname.

Soms deden ze dit vrijwillig. Vrouwen uit de middenklasse die een opleiding hadden gehad, melden zich als verpleegster aan de frontlinie
Een aantal vrouwen in Nederland had ook vrijwillig aangeboden het werk van de mannen over te nemen, om zo te helpen de economie draaiende te houden.


Het aantal vrouwen wat wel moest gaan werken omdat de kostwinner van het gezin aan het front was, was natuurlijk vele malen groter.
Hoewel Nederland neutraal was, waren er ook in Nederland veel mannen gemobiliseerd. Daar kon je als gezin echt niet van leven. En er waren natuurlijk ook een groot aantal gezinnen, die leefden van een bedrijfje: een boerderij, een winkel, een schoenmakerij noem maar op.
Daar namen de vrouwen het werk van hun man over, er was eenvoudig weg, geen andere keus mogelijk.

Als de oorlog langer duurt…

Naarmate de oorlog vordert, wordt het gebrek aan mannelijke arbeidskrachten groter. In Nederland organiseerde de Nederlandse Nationale Vrouwenraad, urgentieraden, dat waren organisaties die vrouwen hielpen zich te scholen in bepaalde mannen beroepen. Hoera! Opleiding voor vrouwen!

Je kunt er op wachten: vrouwen bleken het prima te doen in mannenberoepen en dus kwam er verzet. In Engeland protesteerden de oppermachtige vakbonden. De angst dat na de oorlog de vrouwen in dienst mochten blijven was groot. Vrouwen waren namelijk goedkoper dan mannen.
Na veel gedoe kwam er een overeenstemming: vrouwen mochten na de oorlog weer ontslagen worden.

Vrouw en werk en de vakbond

Als ik dit zo lees begrijp ik niets van de vakbonden. Wanneer ze bang waren dat vrouwen valse concurrenten voor mannen zouden zijn, omdat ze goedkoper waren, waarom kozen ze dan voor deze oplossing?

En waarom beijverden ze zich niet voor gelijke lonen voor mannen en vrouwen? Problem solved, zou ik zeggen. Ik vraag me af, hoe de positie van de werkende vrouw nu er uit zou zien, als destijds voor deze oplossing was gekozen.
En waarom het niet gebeurt is? Ik heb wel wat ideeën?

like Like
13 antwoorden
  1. Sherry
    Sherry zegt:

    Wij leven op een mannenwereld. Bijna overal is de man de baas en daarom wordt de vrouw onderbetaald en niet makkelijk overal aangenomen. We moeten als vrouwen opstaan en eigen bedrijven starten. Zo meer vrouwen aannemen en daarna mannen. Iedereen moet hetzelfde salaris krijgen.
    Hopelijk wordt het zo dan beter opgelost.

    Beantwoorden
  2. rachel
    rachel zegt:

    dat er vroeger onderscheid was…ja oke. maar tegenwoordig zou het niet meer mogen vind ik. een vrouw kan net zoveel werk verzetten als een man. kijk op de bouw of ik vrachtwagens…, ook steeds meer vrouwen!

    Beantwoorden
  3. Wanda
    Wanda zegt:

    Dat er in die jaren anders tegen aan werd gekeken, heb ik geen problemen mee, maar het is jammer dat er nu nog steeds sprake is van ongelijkheid terwijl al vaak genoeg is gebleken dat vrouwen prima het werk van mannen kunnen doen en andersom net zo.

    Beantwoorden
  4. Deborah
    Deborah zegt:

    Tuurlijk, even gezien in de geest van die tijd… Maar zelfs nu nog is dit een ding: “En waarom beijverden ze zich niet voor gelijke lonen voor mannen en vrouwen?”
    Er zijn nog steeds heel veel beroepen waarbij de mannen meer betaald krijgen dan vrouwen terwijl ze het zelfde werk doen. En misschien zelfs nog wel meer doen dan de mannen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)