minister Romme

Over minister Romme en werkende vrouwen

We zagen dat in de eerste Wereldoorlog vrouwen moeiteloos en met succes de mannenbanen overnamen. En we zagen hoe ze na WO1 zonder mankeren, terug gejaagd werden naar het aanrecht.

Denk je dat ik overdrijf? Lees verder en huiver!

Op 7 december 1937 diende minister Romme een voorontwerp van een wet in. Deze wet had betrekking “beperkende bepalingen inzake arbeid van gehuwde vrouwen” .
Het was ondertussen in Nederland crisis en het was een crisis waarbij die van ons mager afsteken. Nauwelijks tot geen werk en nauwelijks ondersteuning. De werkeloze man, kreeg een uitkering maar moest dan wel “stempelen”. Dat wil zeggen: hij moest elke dag zijn papieren laten afstempelen. Zo stonden die mannen elke dag uren in een rij, want zonder stempel geen uitkering…En dat in de rij staan, voorkwam mooi dat je stiekem wat ging bij verdienen.
Het was een nare tijd van wantrouwen en hoge heren. Terug naar de positie van de vrouw.

Het wetsvoorstel van de heer Romme was het meest vergaande.


Wel was het in 1925 de katholieke premier Ruys de Beerenbrouck gelukt een wet aangenomen te krijgen die het gemeenten mogelijk maakte onderwijzeressen , die huwden en jonger dan 45 jaar waren, te ontslaan. Een jaar daarvoor was een dergelijke wet van ook kracht geworden voor vrouwelijke ambtenaren.

Officieel was de reden voor het uitvaardigen van deze wetten, dat het een schande zou zijn als vrouwen wel werk hadden en mannen niet.
Maar minister Romme wenste gewoon geen vrijgevochten dames in zijn omgeving (o,o,o wat zou Freud hiervan zeggen). En dat weten we zo zeker omdat hij zich heel duidelijk uitsprak: ‘Naar natuurlijk bestel dient de man de kostwinner van het gezin te zijn en heeft de vrouw tot taak de verzorging van het gezin. Het is in het algemeen een misstand, wanneer de vrouw zich aan die taak onttrekt en zich een andere werkkring zoekt. Het gezin is een zo waardevol element in de maatschappij […] dat in het algemeen belang tegen ongezonde gezinsverhoudingen moet worden opgetreden.’

Ik bedoel maar….

Grappig detail: er was een baan waarvan Romme vond dat vrouwen die prima konden doen: ze konden wel werken in de huishouding van andere vrouwen…..
Tja de mevrouwen Romme wilden toch echt niet zelf de vloeren boenen…

Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:   
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:   
:-(     
:unsure:  
;-)