Meisjesnaam

meisjesnaam

een feministisch stukje over het verschijnsel meisjesnaam

Het is heel stil in de teststraat in het dorp waar ik woon. Een paar kleuters vergezellen hun ouders, die erg opzien tegen het stokje in de neus van de kleuter. Wat ik er zo van waarneem, is dat de koters er niet mee zitten.  Ik ben snel aan de beurt en mag me bij de balie melden.Twee jongetjes, nauwelijks ouder dan de los rond huppelende koters, ik schat ze 20, knikken me toe.

Mag ik uw…..

Ze willen mijn afspraaknummer, wat ik natuurlijk graag aan ze overhandig.
Dan zegt jongetje 1 “mag ik uw meisjesnaam?” “geboortenaam”, verbeter ik minzaam.
Hij kijkt mij aan met dezelfde blik als de hier rond huppelende koters. Een blik die zegt: “johhh, het zal wel…”En herhaalt: “uw meisjesnaam ??”

Dit is zo’n moment waarop ik mijn aangeboren goede humeur verlies. “GE-BOOR-TE-NAAM” herhaal ik luid en met nadruk. Jongetje 2 vindt het tijd worden om zich met de zaak te bemoeien. “Mevrouw, we staan hier om u te helpen”, zegt hij dapper en knikt er wijs bij.

ik leer je iets

“Ik ben hier ook om jullie te helpen”, antwoord ik, “ik leer je iets. Ik ben geen meisje meer en heb dus geen meisjesnaam. ” Het is duidelijk lang geleden dat ik voor de klas heb gestaan. De jongetjes begrijpen mij niet. Helaas, de ruimte ontbreekt ons om in te gaan op het vernederende van de term meisjesnaam. De naam die je draagt als meisje, tot het huwelijk een echte vrouw van je maakt. Compleet met nieuwe achternaam: die van je man.

we dragen mannen namen

Wij vrouwen hebben altijd mannennamen gedragen: die van onze vader, die van onze vent.
Het is goed dat de wet nu zo is dat bij huwelijk een koppel mag kiezen met welke naam ze verder gaan.
Een op honderd koppels kiest voor de achternaam van de vrouw. Een lief klein beginnetje, maar bij lange na nog  niet genoeg….

Zou je het helpen als we de heren der schepping plechtig beloven dat we nooit, echt nooit over hun jongetjesnaam zullen spreken?

beetje lachen om trouwen en duur doen? Lees dan: trouwen en de 10 jurken

like Like
Like
2
17 antwoorden
 1. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Geboortenaam klinkt inderdaad beter dan meisjesnaam. Ik heb destijds wel gekozen voor de achternaam van mijn partner, maar die vond ik gewoonweg ook mooier. Ik hoor dus bij die een van de 99 ;)

  Beantwoorden
 2. Tania
  Tania zegt:

  ocharme die jongens. Wij zijn niet getrouwd en heb dus mijn nog mijn eigen achternaam. Zoontje heeft enkel de naam van de papa, vooral omdat dat al een lange naam is

  Beantwoorden
 3. Deborah
  Deborah zegt:

  hahahahaha die arme jongetjes… Ik heb wel een beetje met ze te doen. Sta ja daar je “stinkende” best te doen. Goed dat je dit aankaart. Wij vrouwen moeten nog te veel dulden onder de “vleugels” van de man. Terwijl we natuurlijk allang weten dat de man nergens is zonder ons, de vrouw!! :yes:

  Beantwoorden
 4. Amina
  Amina zegt:

  Mooi dat die ruimte er nu steeds meer is om te doen wat een vrouw wil en kan doen. Love it. Ik zelf heb geen moeite met de term ‘meisjesnaam’. Ik weet niet waarom, ik denk omdat ik 46 ben en me echt niet oud voel. Dus meisje/jongetje, heb ik geen probleem mee. Geboortenaam klinkt in mijn oren een beetje plechtig…Maar heel goed dat je dit aankaart!

  Beantwoorden
 5. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik heb er eerlijk gezegd nooit bij stilgestaan, geboortenaam is inderdaad een beter woord. Wel baalde ik toen ik zwanger was mijn eerste dat we haar niet beider achternamen mocht geven. We wilden graag dat ze zowel mijn achternaam als die van mijn toenmalige man zou krijgen. Maar dat mocht dus niet :(

  Beantwoorden
 6. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Ik kan me er niet aan storen als iemand me mijn meisjesnaam vraagt. Na onze trouwerij heb ik ook de naam van mijn man overgenomen.

  Beantwoorden
 7. 9Lives Cats Etc -
  9Lives Cats Etc - zegt:

  1 op 100 is best weinig ja.
  Ik was verschoten toen een Koerdische vriend me liet weten dat het bij hun familie de helft van de kinderen de naam van de vader dragen en de andere helft de naam van de moeder.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)