Videoscheidsrechter Door Irene_de_Vreede

videoscheidsrechter

Wereldkampioenschap Voetbal en de videoscheidsrechter

Doordat Nederland niet mee doet, leeft het wereldkampioenschap voetbal minder, dat is logisch. Ik ben niet echt een sportfanaat en zeker niet om te kijken, maar die grote evenementen vind ik altijd wel leuk om te volgen. De voorrondes zitten er inmiddels op en buiten dat de regerend wereldkampioen (Duitsland) al is uitgeschakeld en dat nummer drie van het vorige toernooi (Nederland) zich niet eens had geplaatst is er weinig opzienbarends te melden. Dat de nummers twee en vier (Argentinië en Brazilië) zich met moeite en slecht voetbal wel hebben geplaatst kun je niet noemenswaardig noemen.

Videoscheidsrechter

Is er dan helemaal niks om over te praten tijdens de lunch op kantoor?

Toch wel, ze (de Fifa) hebben een noviteit geïntroduceerd: de videoscheidsrechter. Het zou tijd worden! Het stoffige voetbal moet ten slotte ook met haar tijd meegaan. De scheidsrechter mag of moet nu bij cruciale beslissingen de beelden in slow motion raadplegen. Dat is bij heel veel andere sporten al jaren een goed gebruik. Om de een of andere reden loopt voetbal altijd een beetje achter de feiten aan.

Slow motion

Met de glasheldere beelden in sterke vertraging die we tegenwoordig voorgeschoteld krijgen is het achteraf makkelijk om de scheidsrechter te veroordelen, want die mocht het tot dusver alleen maar op volle snelheid zien en ook maar één keer, op het moment dat het gebeurde. Even met de ogen knipperen of de verkeerde kant op kijken en hij had het gemist. Gelukkig had hij nog wel een paar assistenten (grensrechters) die letterlijk in zijn oor konden fluisteren als het mis dreigde te gaan, maar het bleef mensenwerk.

Te mooi om waar te zijn

Daar is nu, met de introductie van de videoscheidsrechter verandering in gekomen. Nooit meer een foute beslissing die de wedstrijd beïnvloed of het verkeerde team liet winnen. Dat is toch te mooi om waar te zijn voor de liefhebbers van het spelletje. Niemand die ooit nog op de scheidsrechter zou schelden.

Ik zeg altijd: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal niet waar.

Willekeur

Zo is het ook met de videoscheidsrechter. In plaats van dat alle discussie over scheidsrechterlijke beslissingen tot de prullenbak worden verwezen, nemen de discussies vanwege de videoscheidsrechter juist toe!

Hoe kan dat nou? Iedereen kan nou toch zien dat de scheidsrechter de juiste beslissing neemt, zou je zeggen. Dat is dus niet zo. Iedereen vraagt zich af: wie beslist nou eigenlijk wat. Wie is die videoscheidsrechter nou eigenlijk en wie bepaald wanneer het instrument wordt ingezet. Dat weten we dus allemaal niet, waardoor de willekeur alleen maar lijkt toe te nemen in plaats van af te nemen. De scheidsrechter neemt aan de hand van de voor iedereen zichtbare slow motion beelden nog steeds onbegrijpelijke beslissingen en spelers en publiek hebben geen idee wie er beslist of er überhaupt naar de beelden wordt gekeken.

België

Als België geen wereldkampioen wordt, kunnen we in elk geval de videoscheidsrechter de schuld geven.

lees ook : De Olympische spelen

like Like
13 antwoorden
 1. Alex
  Alex zegt:

  Ik vind het wel goed de videoscheidsrechter, minder onpartijdigheid. Ben wel erg benieuwd hoe dit in de toekomst zich ontwikkeld.

  Beantwoorden
 2. Irma
  Irma zegt:

  Ik volg eigenlijk helemaal geen voetbal op dit moment…. als Nederland had meegespeeld had ik misschien nog wel wat wedstrijden gekeken :P

  Beantwoorden
 3. Danielle
  Danielle zegt:

  Ik volg het voetbal eigenlijk helemaal niet en snap de ophef over een ‘spelletje’ eigenlijk nooit zo, maar aan de andere kant maar goed dat er een hoop zijn die daar anders over over denken ;)

  Beantwoorden
 4. Sandra
  Sandra zegt:

  Wat een gedoe toch altijd om dat voetbal ;) Het is ook nooit goed! Ik volg het voetbal zelf niet maar gun het België wel!

  Beantwoorden
 5. Anja
  Anja zegt:

  Gewone of videoscheidsrechter: volgens mij is dat hele voetbal een en al doorgestoken kaart en beslist de Fifa vooraf wie kampioen moet worden. Vind het zelf toch allemaal stom, 11 volwassen mannen die achter een bal aanhollen en daarbij zo veel geld verdienen, zonder werkelijk iets te doen wat echt belangrijk is zoals bijvoorbeeld mensenlevens redden.

  Beantwoorden
 6. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Wat apart dat zo’n videoscheidsrechter alsnog tot discussies leidt zeg. Dat had ik niet verwacht. Maar goed ik snap ook niet waarom mensen naar voetbal kijken.

  Beantwoorden
 7. Lodi
  Lodi zegt:

  Ik vind het juist super goed, deze videoscheidsrechter, natuurlijk is er nog wel wat discussie, tenslotte zijn ze er nog niet allemaal bedreven in, maar er zijn toch heel wat overtredingen goed bekeken en tot wel of geen strafschop geworden, net als van die gasten die om elke drol gaan liggen. Nee hoor ik ben fan en al doet Nederland niet mee, mkz it voor elke wedstrijd voor de buis.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)