Ieder tijdperk heeft recht op zijn eigen kitsch

kitsch

Geloof mij, ik zal het je laten zien : ieder tijdperk heeft recht op zijn eigen kitsch

Manlief en ik liepen rond in Frankfurt. Het was de dag van de architectuur. Dat is in Frankfurt strak geregeld, je geeft van te voren op waar je wil kijken. Dan hoor je of er nog plek is. Deze strakke regeling heeft als prettig gevolg dat je met een vrij kleine groep mensen, die ook dit gebouw willen zien, wordt rondgeleid. Meestal door de architect en de opdrachtgever.

Op een gegeven moment liepen wij door een prachtig grote, witte villa. Geloof me er was niet op een duizendje gekeken. Op tienduizend ook niet, schatte ik in.
De architect betoogde gloedvol over de verbinding met binnen en buiten en een natuurstenen vloer op de beneden verdieping, omdat je dan echt stevig op aarde stond…
Ondertussen bekekenen manlief en ik de inrichting. Men had hier duidelijk een voorliefde voor de affiches van Gustave Klimmt..  Veel Gustave, hij was zelfs al metershoge vaas aanwezig.
Ik vond het wel aandoenlijk…een soort van huilend zigeunerjongetje in een high tec huis .

kitsch

“Ach”, mompelde manlief  ” iedere tijd heeft toch recht op zijn eigen kitsch…”

En dat is een waar woord

En daar sprak hij een waar woord. Want wie heeft er nu nog macramé wandkleden tegen de muur hangen ? Nou ??  Aha ! niemand dus.

Maar…hebben we wel gehaakte beesten ?  gehaakte kussens? Vast wel. Op dit moment is er in iedere familie wel een lid met een haaktik  ( en ik kan het weten , want in mijn familie ben ik het

Over haaktik gesproken: wie heeft er nog gehaakte gordijntjes voor de ramen ? Het liefst in combinatie met citroengeraniums ?

Mijn beide schoonmoeders hadden toen zij hun huishouden startten, dit soort religieuze beeldjes aan de muur…

Typisch voor het rijke roomse leven van de vijftiger jaren…Bij gebrek aan religie had ik zoiets op mijn kinderkamertje…

Beiden kan je je nu ook niet meer voorstellen.
Ben heel nieuwsgierig wat onze kinderen van deze kitsch gaan zeggen…

kitsch

lees ook : dingen van vroeger

like Like
3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)