Van twee walletjes….met een vriendin op stadswandeling door Amsterdam.

stadswandeling

met een Amsterdamse op stadswandeling door Amsterdam

De laatste tijd geven mijn vriendin en ik elkaar geen cadeautje meer in een pakje met een strik erom.
We geven elkaar een uitje. En ik verzeker je: dat is pas een cadeautje.

Door Corona was ik gedwongen iets te bedenken wat ten alle tijden zou kunnen, ik gaf haar een uitstapje in Amsterdam. Omdat ik Amsterdam goed ken, durfde ik het gerust aan een gekke en bijzondere fietstocht samen te stellen. Picknick mand mee: hoe coronaproof wil je het hebben?

Toen de datum van ons uitstapje in zicht kwam, was er al veel weer mogelijk. Bladderend en zoekend op het wereldwijde web, kwam ik Special tours tegen. Een stadswandeling met een echte geboren en getogen Amsterdammer, door de Jordaan en over de wallen….Ik besluit ervoor te gaan.

Mijn vriendin vindt dit een bijzonder uitje. Haar ervaring is – net als die van mij – dat er niets boven stadsgidsen gaat. Mensen die de plek door en door, van binnen en van buiten kennen.

En dan begint de stadswandeling

En dat blijkt maar weer. Meer dan twee uur dwalen we door Amsterdam. Heb ik veel nieuwe plekken gezien? Nee dat valt eigenlijk heel erg mee. Maar ik heb wel bijna elke plek opnieuw gezien, als je begrijpt wat ik bedoel.

Dat begint al op het Damrak. “Kijk”, zegt onze gids Marjet, “denk even dat Centraal station weg. Dan keek je dus gewoon uit over het water….” Die oefening lukt me nog. Maar dan vertelt ze, dat het Damrak, waar we op staan, ook water was….
Een half uurtje later brengt onze stadwandeling ons op een van de grachten. “Hierachter”, horen we “was alles weiland.”
Dat is echt moeilijk voor te stellen.

onze stadsgids

Marjet is een geboren en getogen Amsterdamse, opgegroeid als kind op de Wallen. Ze is iets jonger dan ik ben. En wij herinneren ons beiden, dat Amsterdam in de 60 er en 70 er jaren, gewoon vies en verpauperd was. Ze vertelt aanstekelijk en meldt met Amsterdamse humor, dat in dit werk, haar accent gewoon van pas komt.

Natuurlijk vertelt Marjet niet alleen historische feiten, ze geeft ook een blik in haar jeugd. Weliswaar was in die tijd de Wallen nog een buurt waar gewone gezinnen woonden, winkels waren en hoeren en niet een buurt met koffieshop, hoerentent, restaurant, koffieshop  etc…Maar het was ook geen gewone buurt om in op te groeien.


We eindigen onze stadswandeling daar waar Amsterdam begon: op de Noordermarkt. Met moede voeten en een hoofd vol verhalen…

In deze kroeg, hangt het hoedje van de Cock ( met c-o-c-k) aan de spiegel. En de barman zei “schat”, tegen mij.

Lees ook eens Rokers coupe

like Like
Love
3
8 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Wat een leuk cadeau! Mijn familie is geboren en getogen in Amsterdam mijn oma had daar vroeger een kroeg! Waar mijn moeder geboren is. Later zijn ze met zijn alle naar brabant verhuisd. Maar als we terug gingen voor een dagje naar Amsterdam dan kwamen alle verhalen.

  Beantwoorden
 2. Lizette
  Lizette zegt:

  Wat leuk om zo Amsterdam en de wallen te bezoeken. Een echte local kan je leuke dingen vertellen. En een uitje als kadootje is zeker leuker!

  Beantwoorden
 3. Jenni
  Jenni zegt:

  Sounds like an interesting city tour! There’s so much we don’t know about our hometown and just take things for granted. It’s interesting to learn about the history and compare to how things are now.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)