Tiny house iets voor jou?

tiny house

De laatste jaren heeft iedereen wel eens gehoord van een ’tiny house’: een kleine woning om in te leven. Waar het eerder nog vooral een concept was waar jonge mensen in grote steden tot werden aangetrokken, wordt dit concept steeds populairder bij een breed publiek. Veel mensen kiezen er niet voor vanwege de lagere kosten, maar vooral om bewuster te gaan leven. Misschien is het ook wel iets voor jou.

Wat is een tiny house?

Tiny house betekent letterlijk een klein huis. Het concept komt uit Amerika. De achterliggende gedachte is om bewust kleiner en duurzamer te leven. Omdat we leven in een consumptiemaatschappij, zijn veel mensen erop gericht om meer en meer te consumeren. Zodra ons inkomen stijgt gaan we voor een grotere woning, een nieuwe auto of gaan we vaker uit eten. Maar weinig mensen worden daar per se gelukkiger van. Het leven in een tiny house is bewust een stap terug nemen. Kleiner wonen is beter voor het milieu, de woningen zijn vaak energieneutraal gebouwd. Daarnaast moet je heel bewust omgaan met je spullen, want je hebt geen ruimte om alle ‘nutteloze’ spullen op te slaan. Volgens de richtlijnen is een tiny house namelijk maximaal 50 vierkante meter.

Tiny house geeft meer vrijheid

Een tiny house geeft je meer vrijheid. Dat klinkt voor veel mensen tegenstrijdig. Hoe kan je immers meer vrijheid ervaren als je kleiner woont? Ten eerste liggen de kosten natuurlijk een stuk lager in vergelijking met een ‘reguliere’ woning. Het laten bouwen van een tiny house kost ongeveer 25.000 tot 60.000 euro. Je kan het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Grote groepen kiezen er ook vaak voor om hun eigen tiny house te bouwen. Dan ben je natuurlijk nog goedkoper uit. Een stuk grond vinden is nog wel wat lastiger, daar lopen de meeste bewoners van een tiny house nu op vast. Maar heb je een stuk gevonden waar je jouw kleine woning neer kan zetten, dan ben je zeker weten goedkoper uit dan de meeste koopwoningen in Nederland. Dat betekent lage kosten en zelfs hypotheekvrij leven. Moet je je voorstellen wat een vrijheid dat geeft! Daarnaast worden veel tiny houses vaak gebouwd buiten de bebouwde kom, dus lekker in de natuur en weg van de drukke stad. Aan veel mensen geeft dit rust. Ten slotte, wat een tijd bespaar je met het schoonmaken en het onderhoud van je woning als deze slechts 50 vierkante meter is. Met de tijd die je bespaart kun je veel waardevollere dingen doen.

Tiny house verzekeren

Voor een koopwoning sluit je een opstalverzekering af, om je woning te verzekeren tegen schade veroorzaakt door brand, storm of inbraak. Voor een tiny house is het niet mogelijk om bij alle verzekeraars een opstalverzekering af te sluiten, maar een aantal hebben speciale verzekeringen voor deze woonvorm. De verwachting is dat het aantal aanbieders de komende jaren zeker zal stijgen, aangezien het aantal tiny houses ook toeneemt.

Lees ook eens: hoe vaak kijk jij op je smartphone

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)