Afspraak is afspraak?

afspraak

Over een afspraak maken en afspraken houden.

Onlangs was er beroering in een van mijn vrijwilligersgroepjes. We waren op zich met genoeg mensen om de klus te klaren, ware het niet dat….Juist ja. Klinkt het je al bekend in de oren?
Dan hoor jij – net als ik – tot de groep mensen voor wie afspraak afspraak is.

Schoolplein

“Beloofd is beloofd en wat je beloofd moet je doen”, riepen we als kind al teleurgesteld op het schoolplein, als een leuk afspraakje met een klasgenootje in het water dreigde te vallen. Omdat zij ineens met een ander wilde spelen…

Afspraak is afspraak

Wanneer jij – net als ik – belang hecht aan het nakomen van je afspraken is dat natuurlijk enorm fijn voor je omgeving. Ze weten waar ze aan toe zijn en ze weten dat ze op je kunnen rekenen.
Natuurlijk kan er altijd iets onverwachts gebeuren. De huidige corona-crisis leert ons dat we niet lang vooruit kunnen kijken en dat alles heel anders kan lopen dan je van plan was.
Een echte afspraak maker erkent dat en geeft het toe. Zo iemand herken je aan uitspraken als: sorry, maar…en kunnen we een nieuwe afspraak maken op?
Vooral dat laatste stukje van de zin, is cruciaal.

Afspraak???

De niet afspraakmaker herken je aan: sorry, overmacht, had het graag gedaan, maar…..En dan komen er een heleboel woorden, maar geen nieuwe afspraak….Voor een die-hard afspraken persoon een gruwel.

Het is altijd twee-richtings verkeer.

Zo links en rechts me wat verdiepend in het verschijnsel, waarom houden mensen zich niet aan afspraken, kwam ik een gouden tip tegen. Het klinkt als een open deur, maar een afspraak is altijd twee richtingsverkeer….En het gebeurt maar o zo makkelijk dat beiden kanten een ander idee hebben over wat er nu precies is afgesproken. Soms is het allemaal zo duidelijk als wat: 20 mei om 20.15 uur, is beslist niet 21 mei om 19.45…
En 15 euro is geen 150 euro. Dat zijn zaken waar niet aan valt te onderhandelen. Maar zaken als: we gaan er met z’n allen voor zorgen???? Of we doen het allemaal als het uitkomt???
Ja dat zijn afspraken en die vragen om problemen!

like Like
Like
1
7 antwoorden
 1. Lizzie
  Lizzie zegt:

  Oh man ,ik heb er echt n hekel aan als mensen afspraken niet nakomen. Of kort er voor afzeggen en verplaatsen. Tuurlijk is er soms wel een reden voor, maar vaak voelt het ook als smoes ofzo. Heel erg frustrerend!

  Beantwoorden
 2. Lodi
  Lodi zegt:

  Ik ben ook van afspraak is afspraak en kan er slecht tegen als men die niet nakomen. Afspraken moeten wel duidelijk zijn, daar zorg ik zelf altijd wel voor.

  Beantwoorden
 3. Lotte
  Lotte zegt:

  Dit is heel herkenbaar.! En dat uit zich in deze periode ook heel erg in plichtbewust zijn vind ik… Of ik ervaar dat toch een beetje hetzelfde. Dat het heel jammer is als je anderen ziet die de maatregels aan hun laars lappen terwijl je zelf echt je uiterste best doet om met elke maatregel rekening te houden in je daglijkse leven en daar ook je gewoontes op aan te passen. Dat vind ik dus ook een beetje afspraken nakomen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)