Hoe vaak kijk jij op je smartphone?

smartphone

Even een spelletje spelen, Facebook checken, een appje sturen naar je vriendinnen, de smartphone is voor Nederlanders echt onmisbaar geworden. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld maar liefst een maand per jaar doorbrengen op onze smartphone? De mobiele telefoon wordt dan ook door veel mensen gezien als een grote aanwinst.

Schermtijd in de gaten houden

Die 34 dagen per jaar vertaalt zich naar een gemiddelde dagelijkse schermtijd van 2 uur en 15 minuten. Apple-gebruikers zitten dagelijks langer op hun smartphone dan de gebruikers van andere merken, 10 minuten meer per dag. Ook is er een onderscheid te maken in geslacht. Vrouwen kijken net wat langer naar hun telefoon dan mannen, met bijna 2,5 uur per dag ten opzichte van 2 uur en 7 minuten. Het allermeest kijken jongeren van onder de dertig naar het scherm. Iedere dag besteden ze gemiddeld 3 uur en 21 minuten op hun smartphone. Toch willen veel mensen wat minder vaak op de smartphone zitten. Een hulpmiddel hiervoor is een app die de schermtijd in de gaten houdt en je waarschuwt als je te lang achter elkaar op je smartphone zit.

Negatieve effecten?

Over de vraag of het kwaad kan om dagelijks urenlang naar een smartphone of tablet te staren, naast de tijd die we ook al achter de computer of laptop doorbrengen, zijn de meningen sterk verdeeld. Er kan in het algemeen gesteld worden dat het niet goed is om te lang naar een scherm te staren. Dit leidt namelijk tot concentratieverlies omdat de aandacht steeds uitgaat naar wat anders, je zit lang stil achter een scherm in plaats van dat je in beweging bent waardoor je spieren vast komen te zitten en de hormoonhuishouding kan van slag raken. Daarnaast zijn er mensen die een smartphone-verslaving ontwikkelen waar ze niet zo makkelijk vanaf komen.

Voordelen van een smartphone

Uiteraard zitten er ook veel voordelen aan de smartphone. Veel mensen gebruiken deze bijvoorbeeld als navigatiesysteem in plaats van de Tom-Tom, waarbij je niet heel de tijd op het scherm kijkt, maar je telefoon wel gebruikt. Ook kan het erg ontspannend zijn om even een spelletje te spelen, blijf je op de hoogte door ’s ochtends de belangrijkste nieuwsberichten te checken en sta je in contact met je vrienden en familie, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Doordat een smartphone vele ‘gratis’ functionele apps heeft is het leven er ook goedkoper op geworden. En door sim only vergelijken zorg je ervoor dat je nooit teveel betaalt voor jouw abonnement. Die vergelijking kan je dan weer maken op je telefoon. Vind je zelf dat je te veel op je smartphone zit? Spreek dan bijvoorbeeld met jezelf af dat je jouw smartphone ’s avonds niet gebruikt of las een vaste middag zonder telefoon in, waarbij je je ongestoord op je werk, het huishouden of een hobby kunt richten.

lees ook : op de kleintjes letten

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)