SEO voor dummies: zo laat jij je business online groeien

SEO voor dummies

Zelf een online business starten is niet zo makkelijk. Je kan alles op een rijtje hebben: een mooie website, goede producten of geweldige diensten en een strak businessplan, maar de klanten komen niet zomaar. Zolang niemand je website kan vinden, is het moeilijk om je bedrijf winstgevend te maken. Adverteren is ook niet je eerste uitgangspunt. Je kunt wel bij een SEA-specialist of een Facebook Ads specialist aankloppen, maar als je jouw bedrijf pas net begint, heb je nog geen budget voor reclame.

Hier komt zoekmachineoptimalisatie (SEO) om de hoek kijken. In dit artikel lees je hoe je je website organisch (en gratis) beter vindbaar maakt, zodat je online business kan groeien en bloeien.

Wat zijn de basisprincipes van SEO?

SEO omvat een reeks technieken waarmee je je website beter vindbaar maakt in zoekmachines zoals Google, wat als het goed is leidt tot meer bezoekers en potentiële klanten.

De drie belangrijkste elementen (pijlers) van SEO zijn:

 • Autoriteit draait om de geloofwaardigheid van je website, opgebouwd door backlinks van hoogwaardige sites. Websites met hoge autoriteit scoren beter in zoekresultaten;
 • Content omvat alle inhoud op je website en helpt zoekmachines begrijpen waar je site over gaat. Gebruik relevante zoekwoorden en creëer unieke, waardevolle content om bezoekers vast te houden;
 • Techniek betreft de technische aspecten van je website, zoals laadtijd en mobiele responsiviteit. Een veilige, snel ladende en goed gestructureerde (crawlbare) website scoort hoger in zoekresultaten.

Praktische SEO-tips voor beginners

Het optimaliseren van je website lijkt overweldigend, maar met een paar concrete en toepasbare tips maak je al een groot verschil:

 1. Identificeer relevante zoekwoorden die je doelgroep waarschijnlijk zal Googelen en verwerk deze strategisch in je content, titels en meta beschrijvingen;
 2. Zorg dat je content relevant is voor je website en dat je tekst de vragen van je bezoekers ook echt beantwoordt;
 3. Werk je content regelmatig bij. Nieuwe en behulpzame teksten en blogs kunnen je ranking aanzienlijk verbeteren;
 4. Optimaliseer ook je afbeeldingen door ALT-teksten (met relevante zoekwoorden) te gebruiken en zorg dat die gecomprimeerd zijn voor snellere laadtijden.

Het belang van analyse en aanpassing

SEO is geen eenmalige taak, maar een doorlopend proces. Het is ontzettend belangrijk dat je je SEO-resultaten voortdurend in de gaten houdt met tools zoals Google Analytics en Search Console. Pas je strategie aan op basis van deze data om steeds betere resultaten te behalen.

Wat is de volgende stap?

Zodra je het budget ervoor hebt, kun je overwegen om je online marketingactiviteiten aan een marketeer zoals Semwerkt uit te besteden. Semwerkt is een specialist met jarenlange ervaring in online marketing. Hoorn is de thuisstad van dit bedrijf, dus hebben de SEO- en SEA-specialisten van dit bureau een stapje voor als het gaat om kennis over de lokale markt.

Hopelijk weet je nu alles wat je moet weten om te beginnen aan de SEO van jouw online business!

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)