De perfecte imperfecte badkamer met de wabi sabi stijl

De perfecte imperfecte badkamer met de wabi sabi stijl

Is jouw badkamer toe aan een make-over, en houd je van een eenvoudige, minimalistische uitstraling, van rust en natuur? Dan is de wabi sabi badkamer echt iets voor jou!

Niets straalt zo veel rust en sereniteit uit als de wabi sabi stijl. Perfect dus voor de badkamer, waar je ontspannen doucht of baddert, rustig wakker wordt in de ochtend of je gereed maakt voor de nacht.

Wat is de wabi sabi stijl

Wabi sabi is een Japanse filosofie die je niet alleen terug ziet in het interieur, maar die verweven is door het hele leven. ‘Wabi’ staat voor eenvoud en bescheidenheid. ‘Sabi’ betekent het vinden van schoonheid in vergankelijkheid en verandering. Samen staan de woorden voor het omarmen van imperfectie, het vinden van schoonheid in het onvolmaakte en alledaagse en in de kracht van vergankelijkheid. Dat zie je in het interieur in doorleefde meubels, ongepolijste vloeren en ruwe wanden, in organische vormen en een asymmetrische indeling, in het combineren van het oude met het nieuwe.

Wabi sabi in de badkamer

Natuurlijke materialen

Wabi sabi heeft een voorliefde voor de natuur. In de natuur draait alles immers om het vergankelijke, om het organische en imperfecte. Denk bij materialen in een wabi sabi badkamer dus aan steen, bamboe, riet, hout en keramiek. Een natuurstenen vloer, een rieten wasmand, een betongrijze badmeubel met koperen kranen, een keramieken badkuip, raam bekleding van linnen; het kan en mag allemaal. Elementen mogen een doorleefd karakter hebben, je mag zien dat ze al een leven achter de rug hebben. Ook imperfectie van het materiaal zelf mag gezien worden. Een noest in het hout, een scheurtje in het bamboe of een barstje in een tegel benadrukken het imperfecte.

Aarde kleuren

Aardse kleuren bepalen voor een groot deel de sfeer in de badkamer. Daarbij mag je denken aan beige, zand, grijs, lichtbruin en zachtgroen, eventueel met zwarte accenten. Deze kleuren stralen rust uit en zijn een goede aanvulling op de natuurlijke materialen in de badkamer. Geef de grotere oppervlakten een licht kleur, zoals lichtgrijs of licht beige, en werk verder met iets donkerdere tinten. Kijk daarbij ook goed naar de gebruikte materialen in de badkamer en onthoud: het hoeft niet symmetrisch te zijn. Je mag bijvoorbeeld best kiezen voor drie wanden in een bepaalde kleur, en de vierde wand in een andere tint, zolang de tinten maar op elkaar aansluiten.

Minimalistische inrichting

Bij wabi sabi staat de kunst van het weglaten centraal. De badkamer wordt dus zo leeg mogelijk gehouden, zonder dat je inlevert op praktisch comfort. Een aantal decoraties kan natuurlijk altijd, maar kies dan bij voorkeur voor grotere objecten van natuurlijke materialen. Ook een paar grootbladige planten doen het goed in een wabi sabi badkamer, en versterken het gevoel van de nabijheid van de natuur.

Wabi sabi raambekleding

Ook raambekleding is een belangrijk item in de badkamer. Je wil natuurlijk wel wat privacy als je er staat te douchen. Kies bij de wabi sabi stijl voor vouwgordijn of houten jaloezieën met een eiken kleur.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)