Wat kun je doen als je rood staat? door Tineke van den Tillaart

rood staan

In deze periode is de kans groot dat je extra geld hebt uitgegeven voor de feestdagen. Het salaris van december is misschien wat eerder gestort dan gebruikelijk. In dat geval moet je een langere periode overbruggen met je inkomsten. En voordat je het in de gaten hebt sta je rood op je bankrekening!Tenminste, als rood staan nog tot de mogelijkheden behoort.

Wat kun je doen als je (regelmatig) rood staat op je betaalrekening?

Niets doen

    • [*]

Tot het bedrag dat je maximaal rood mag staan, kunnen er nog rekeningen betaald worden.

    • [*]

Als je maximaal in het rood staat, kan er niets meer afgeschreven worden, waardoor je het risico loopt dat er betalingsachterstanden ontstaan.

    • [*]

Voor rood staan rekent de bank maximaal 15% rente op jaarbasis. Hoe vaker en hoe langer je rood stand, des te meer rente je moet betalen aan de bank en dat geld ben je kwijt!

Geld van je spaarrekening overboeken naar je betaalrekening

    • [*]

Je schat in wat je nog nodig hebt voor boodschappen en rekeningen die nog afgeschreven moeten worden voordat er weer geld op je rekening gestort wordt.

    • [*]

Je vult je rekening aan met het berekende bedrag vanuit je spaargeld.

    • [*]

De rente die je op je spaarrekening zou ontvangen is lager dan de rente die je moet betalen voor rood staan.

    • [*]

Als je incidenteel rood staat, is het een goede optie om je spaarrekening aan te spreken. Maar als je dit een paar maanden achter elkaar moet doen, heb je een probleem.  Het spaargeld  zal al snel niet meer toereikend zijn om grotere financiële tegenvallers op te vangen.

Bij de bank regelen dat je niet meer rood mag staan

    • [*]

Dat kun je doen als je saldo na het storten van salaris of ander inkomen voldoende is om de maand door te komen.

    • [*]

Als dit nog niet lukt, kun je de maximale roodstand in etappes verlagen.

Een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven

    • [*]

Als je regelmatig rood staat is het zinvol om een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Grote kans dat de uitgaven groter zijn dan de inkomsten.

    • [*]

Er zijn vaste uitgaven, waar je weinig aan kunt veranderen, maar hoe zit het met je variabele uitgaven en overige uitgaven?

    • [*]

Met behulp van de BudgetCheck die je GRATIS kunt downloaden op mijn website, krijg je meer inzicht in de uitgaven die wel te beïnvloeden zijn!

Zelf probeer ik het overboeken van spaargeld naar de betaalrekening altijd zo lang mogelijk uit te stellen. Het is een soort psychologische weerstand om spaargeld te gebruiken om een roodstand te voorkomen. En niet om ervan op vakantie te gaan of een nieuwe aanschaf te doen. Maar als ik dan bedenk dat rood staan meer geld kost dan dat mijn spaargeld momenteel aan rente oplevert. Dan ben ik overtuigd en maak ik toch maar geld over om de rekening aan te zuiveren. En uiteraard zoek ik uit waardoor het komt dat er meer is uitgegeven dan er binnengekomen is!

Welke tips heb jij om te voorkomen dat je rood komt te staan?

Wil jij meer tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook: tips om geld te besparen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)