Speed-daten of slow-daten? Door Ingrid Verbakel

slow daten

je hebt speed daten en slow daten: Ingrid blogt over het laatste

Een rij stoeltjes achter en tegenover elkaar in een zaaltje, veel mensen én een stopwatch. Dat is alles wat je nodig hebt om te speed-daten.

Per persoon heb je enkele minuten om te zeggen wie je bent, wat je doet en wat je wilt, en te luisteren naar elkaars verhaal. En na de zoemer, bel of ringtone, wissel je van speed-date partner. De bedoeling is dat je met meer mensen spreekt dan anders en dat de tijdsdruk je dwingt om de kennismaking kort te houden.

Dat is de theorie, nu de praktijk, puur vanuit mijn persoonlijke bril bekeken.
Sinds ik mijn bedrijf Ingrid Interviewt startte, in januari 2010, heb ik meerdere malen dapper meegedaan aan speed-daten op netwerkbijeenkomsten. Ook ik wil natuurlijk mensen leren kennen, die weer mensen kennen… Het gaat erom dat je elkaar nu of in de toekomst ergens mee vooruit kan helpen. Dat helpen kan vaak al met hardop meedenken of een tip, maar soms heb je ook direct een idee voor een opdracht voor iemand. Of heeft een ander dat voor jou.

Absolute aandacht

Ik wil graag absolute aandacht schenken aan iemand tijdens een kennismaking. Ook wil ik de tijd nemen om op de dingen die de ander zegt door te vragen. En dat kan ik niet in een paar minuten, in een setting waarbij anderen dicht op je zitten en in heel andere gesprekken verwikkeld zijn. Bovendien gaat dit ‘daten’ gepaard met een zodanig geluidsniveau, dat ik mijn uiterste best moet doen om de ander te verstaan en te begrijpen.

Ik heb me er niet op getest, maar bij mijn weten is mijn gehoor (nog) niet aangetast en ben ik ook niet als ‘hoogsensitief’ gelabeld. Toch kost me veel energie om mijn aandacht bij speed-daten op de man of vrouw voor me te houden. Energie die ik liever steek in het gesprek zelf om iemand beter te leren kennen. Ervaar jij dit ook zo?

Een interview: het ultieme slow-daten
Het is niet toevallig ik mijn bedrijf ‘Ingrid Interviewt’ heb genoemd, want interviewen is het ultieme ‘slow-daten’. Dat betekent voor mij: niet op de klok kijken en iemand rustig zijn of haar verhaal laten doen. Als het nodig is, stel ik vragen. Vaak voel ik tijdens een interview een echte verbinding met de ander, en daarom vind ik het ook zo fijn om te doen!
Heel bijzonder vind ik het dat de mensen die ik door de jaren heen heb geïnterviewd mij hun verhaal toevertrouwen, zodat ik daarover een mooi artikel kan schrijven voor een magazine of voor een website.

Liefde
Bij de titel ‘Speed-daten of slow-daten?’ dacht je waarschijnlijk aan het zoeken van de ‘liefde van je leven’. Dat was ook mijn bedoeling, want ik wilde je aandacht trekken…
Nu je dit blog gelezen hebt, begrijp je wel waarvoor ik zou kiezen als ik met die bedoeling zou daten


Tekstschrijver & Schrijfcoach
www.ingridinterviewt.nl

Lees ook: Goed advies

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)