Over groentjes, bammetjes en iritatie-tjes

iritatie-tjes

al die verkleinwoordjes leiden tot lichte iritatie-tjes

Ik ben zelf niet zo groot, je zou kunnen zeggen, ik ben met mijn 1 m 56, best wel klein.
Het zal jullie dus ook niet verbazen, dat mensen altijd kleintje tegen me zeggen
“He Kleintje”, zeiden ze vroeger “Je vader heeft je vroeger zeker niet genoeg schoppen gegeven”
Weet je hoe irritant zulke opmerkingen waren?

Nee, ze waren nog irirtanter…..

ik zeg…geen tje…over mijn iritatie-tjes

Ik heb dus iets tegen het gebruik van: tje…. Waarom zouden we de zaken kleiner maken dan ze zijn?? Nergens voor nodig. We leven toch zeker niet in kabouterland?

Geef me een goede reden om een boterham een bammetje te noemen, want ik kan er geen vinden.
En neem die televisie kok, die een half uur staat te prutsen met een serie ingrediënten waar je u tegen zegt en die dan afsluit met de woorden: “Zo en dan heb je toch een leuk gerechtje”

Over televisie koks gesproken: de lui willen overal een zuurtje proeven. Een zuurtje !!! Mijn oma had een rol zuurtjes in haar tas en ik deed altijd mijn uiterste best er geen aangeboden te krijgen. Vieze harde dingen, zonder smaak, waar je verhemelte helemaal van kapot ging…

kannibalisme?

Volgens mij kunnen we de televisie koks niet verantwoordelijk houden voor het gebruik van het woord groentjes, dat woord is volgens mij van jonge moeders afkomstig. In mijn vocabulaire is een groentje iemand die pas komt kijken.

Jullie snappen dat, toen ik voor het eerst een moeder zag bloggen: “Zo eet je kind wel groentjes”, ik bijna een hartverzakking kreeg en me afvroeg hoe het mogelijk was, dat ik dit oprukkend kannibalisme  nooit had opgemerkt.
Het duurde even voor ik begreep dat de moeder in kwestie tips uitdeelde om de spruiten en de boerenkool naar binnen te krijgen….

leef je uit…

Ik kan nog wel een tijdje door gaan en ik zou het op prijs stellen als jullie hieronder de meest verschrikkelijke verkleinwoorden zouden willen posten.

Voorlopig ben ik blij dat ik deze irritatie-tjes een momentje met jullie heb mogen delen

like Like
LoveLike
2
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)