nadenken

Natuurlijk zit het mij al dagen dwars en natuurlijk ben ik bang. Het zorgt er in ieder geval voor dat ik ga nadenken…

Als ik eerlijk ben, ben ik banger van de reacties op de aanslagen, dan dat ik nu zo bang ben van een aanslag zelf, want al die reacties samen creëren een sfeer. In die sfeer moeten we leven. Die sfeer zal bepalen HOE we leven.Iedereen die mij kent zal begrijpen, dat ik oog om oog tand om tand, niet de oplossing vind voor het probleem van de terroristen. De vraag waar ik intens mee worstel is: wat is de oplossing dan wel?

Om mij heen zie ik veel mensen die liefde prediken. Ik ga daar in mee. Ik denk dat het een juiste grondhouding is, maar hoe dan? Wat gaan we met z’n allen DOEN?
Vanmorgen sprak ik met een vriendin over dit onderwerp. “Mijn buurvrouw,” zei ze, “is Syrische, ze woont al 25 jaar hier en die zei tegen me: ik ben christen, als ik verkeerde dingen doe, kom ik in de hel.“ “Daar gaat het mis!”, zei mijn vriendin. “Overal. Niet iets doen omdat jij dat rechtvaardig, juist of goed vindt, maar omdat het voorschreven wordt.”

Daarmee gaf ze mij het HOE in handen. Wij moeten allemaal zelf nadenken. Denk nu niet dat ik een geloof de schuld geef. Evenmin geef ik gelovigen ook maar ergens de schuld van. Wat ik aanklaag, is het zelf niet nadenken. Zowel de Bijbel als de Koran (van alle anderen heb ik te weinig verstand) zijn weerbarstige boeken.

Zeker ze prediken liefde, maar er staan in beide geschriften ook genoeg passages die het doden van andersdenkenden rechtvaardigen. Wanneer iemand zich dus beroept op een van deze boeken, moeten wij de vraag stellen: Op welk stukje, op welke passage, op welk hoofdstuk baseer jij dit?

Zelf nadenken

Maar laten we het vooral niet alleen over gelovige terroristen hebben. Laten we ook zelf nadenken en niet achter iedere oproep aanlopen. Neem die malle oproep: de grenzen moeten dicht!
Denk na! Hoe wou je dat doen? Om de 20 meter iemand gewapend met een Kalasjnikov op de grenslijn zetten en langs de kust om de 20 meter iemand in een bootje met een waterproof geweer? Mag ik je er op wijzen dat op 9-11 de terroristen door het luchtruim kwamen?

Wij mensen grijpen heel gemakkelijk naar een eenvoudige oplossing, of we nu gelovig zijn of ongelovig: we zullen ons zelf en onze kinderen moeten leren dat gemakkelijke oplossingen niet bestaan.

In tegenstelling met mijn normale gewoonte plaats ik mijn artikelen over terrorisme op mijn beide sites

lees ook:

ik snap niet dat 

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)