Zonder geldzorgen genieten in december! door Tineke van den Tillaart

genieten van december

Met weinig geld veel plezier maken? Wees creatief met het kiezen!

Nog even en het is alweer december! Voor velen is dit een maand van gezelligheid met vrienden en familie. De viering van Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling hoort daar allemaal bij. Voor anderen hoeft het allemaal niet zo uitbundig. Vaak zijn de extra kosten een belemmering om echt te kunnen genieten van deze periode.

Hoe kun je zonder geldzorgen genieten van de feestmaand december?

1. Begin op tijd met de voorbereidingen
2. Maak een financieel plan voor december
3. Wees creatief met het kiezen van cadeautjes
4. Een feestelijke maaltijd met meer personen is voordeliger
5. Kerstsfeer in huis creëren kan heel voordelig
6. Vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling zijn gratis
7. Laat je niet gek maken door de reclame

Begin op tijd met de voorbereidingen

Toen mijn kinderen klein waren begon ik al in september uit te kijken naar geschikte cadeautjes voor het Sinterklaasfeest. Als je op aanbiedingen let, kun je voordelig inkopen doen. Een bijkomend voordeel is dat het niet veel tijd kost. En je de kosten verdeelt over een paar maanden.

Maak een financieel plan voor december

Stel een budget vast voor alle feestelijke activiteiten waar je aan mee wilt doen in december. Dus een budget voor de Sinterklaasviering. Eentje voor de Kerstdagen en voor de jaarwisseling. Niet alleen voor de cadeautjes. Maar ook voor de extra kosten voor de maaltijden en gezellige avonden.

Wees creatief met het kiezen van cadeautjes

Kinderen vinden het leuk om veel cadeautjes uit te pakken, dus met veel kleine cadeautjes kun je ze heel blij maken. Op speelgoedbeurzen kun je voordelig mooi speelgoed kopen en verkopen. Ook via internet kun je voordelig inkopen doen, nieuw of tweedehands. Mijn zoons hebben jaren gespeeld met houten meccano. Dat ik voor een paar euro op een speelgoedbeurs gekocht had. Leuk ingepakte cadeautjes maakt het uitpakken nog interessanter. Als je met volwassenen Sinterklaas viert kun je lootjes trekken en/of met elkaar een budget afspreken.

Een feestelijke maaltijd met meer personen is voordeligerBedenk van te voren wie er mee-eten. Kinderen hebben vaak andere ideeën over een feestmaaltijd dan volwassenen. Als er met een grotere groep bij één gezin gegeten wordt, kan iedereen bijvoorbeeld een onderdeel van de maaltijd bereiden. Al weken voor de feestdagen zijn er bij supermarkten producten in de aanbieding die bij een feestmaaltijd passen, bewust inkopen dus.

Kerstsfeer in huis creëren kan heel voordelig

Als je een echte kerstboom wilt kopen, vergelijk dan de prijzen bij verschillende verkooppunten. Het voordeel van een kunstboom is dat je van een eenmalige investering jarenlang plezier hebt. Dit geldt ook voor kerstversieringen. Wel is er een trend van steeds wisselende stijlen, maar daar hoef je natuurlijk niet aan mee te doen. Kinderen vinden het vaak leuk om versieringen voor in de boom te maken. Op die manier kun je ook elk jaar variëren. Kaarsen zijn te koop in allerlei prijsklassen, net als kerstkaarten. Waxinelichtjes geven ook veel sfeer.

Vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling zijn gratis

Op veel plaatsen worden vuurwerkshows georganiseerd. Als je zelf vuurwerk wilt afsteken, bepaal dan je budget hiervoor en bestel maximaal voor dit bedrag.
Laat je niet gek maken door de reclame
De beleving van de feestdagen in december is vooral heel persoonlijk. Voor mij zijn de Kerstdagen vooral een moment om even tot rust te komen, een lekker dik boek te lezen en te eten waar ik zin in heb, of dat nu past bij die dagen of niet!
Hoe bereid jij je voor op de extra uitgaven in december?
Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook: tips om een feestje te budgeteren

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)