Kuisheidsgordel, fictie of feit

kuisheidsgordel

In mijn vorige artikel verwees ik naar de kuisheidsgordel. Ik realiseerde me, dat ik dat hele verhaaltje van ridders die op kruistocht gingen en hun vrouw z’n ding omhingen niet geloofden. 

Vraag me niet waarom, want dan moet ik wat plastisch worden… Nou ja, oké, kijk zo’n gordel gaat om het hele kruis… Die moet je echt zo af en toe af doen, om de boel op te frissen, zeg maar. 
En stel, papa gaat lekker op kruistocht, de sleutel van de kuisheidsgordel in zijn zak. En vervolgens wordt papa door een Muzelman onthoofd. Kan gebeuren op een kruistocht, toch? Wie doet dan die gordel weer open? De smid?  
En geloof mij, de schoonvader van de gesneuvelde ridder, wil beslist dat zijn dochter van die kuisheidsgordel afkomt. Ze is namelijk alleen wat waard, als ze erfgenamen kan voortbrengen. 
 
Het klinkt wat hard, maar zo waren de Middeleeuwen.

Kuisheidsgordel en de Middeleeuwen

 Diepgaand onderzoek wijst uit dat in de Middeleeuwen wel veel over de kuisheidsgordel geschreven werd, maar dat dit waarschijnlijk als metafoor voor liefde en trouw bedoeld is. En als er al kuisheidsgordels gedragen werden, dan waren ze van stof. De ijzeren varianten die je vroeger nog wel eens in musea zag, zijn niet Middeleeuws, maar veel jonger.  
Ook dat kan je met je gezond boerenverstand bedenken: ijzer smeden was duur en moeilijk in die tijd. Waarom duur en moeilijk doen, als het ook veel goedkoper en makkelijker kan? 

 Historici er tegenwoordig vanuit dat de kuisheidsgordel een uitvinding is die gedaan is in de vroege Renaissance en die vooral voorkwam in Italiaanse steden als Florence en Venetië. 
Daarmee krijgt het voor mij ook een ander aspect. Florence en Venetië waren staat- steden waarbinnen de muren van de staat (stad) diverse families, lekker oorlog voerden. 

Het ligt een beetje anders

Ik zou me kunnen voorstellen, dat zo’n gordel niet bedoeld was om de vrouw te dwingen tot huwelijkse trouw. Papa ridder kon tenslotte gewoon een oogje in het zeil houden, hij was maar een paar straten verder weg. Maar wellicht zette men ze in, om vrouwen te beschermen tegen de gevolgen van een verkrachting door de tegenpartij… 
Het is maar een gedachte. 

Wat een wel feit is, is dat ijzeren kuisheidsgordels gemaakt en gebruikt zijn in de 19de eeuw. En wel als…middel tegen masturbatie. Dat was namelijk heel erg ongezond! in de periode 1800 tot 1930 vind je veel krantenartikel waarin de gordels gepropageerd werden. 
Naar alle waarschijnlijkheid, maar daar zijn geen echte bronnen over, droegen vrouwen die buitenshuis werkten ze ook: bescherming tegen opdringerige bazen. 

De vraag is het verhaal van de kuisheidsgordel fictie of feit kan beantwoord worden met: Dat ze bestaan is een feit, de rede die men bedacht heeft voor het gebruik is fictie.  

 

like Like
Love
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)